Guldregn över Älvsbyn vid JDM

19 NOV 2012
Skrivet av :

Guld och silver blev det för Älvsbygymnasternas rutinerade Linnea Åberg och Jenny Knuts i Mångkampen vid JDM i Kvinnlig Artistisk Gymnastik. Bronset gick överraskande till IFK Arvidsjaur GKs Wilma Nordlund som debuterade vid tävling på denna nivå. Många grenmedaljer blev det också för dessa tjejer. Åberg tog hem inte mindre än fyra guld och två silver, varav ett av gulden var en lagseger för Älvsbygymnasterna.

Under lördagens gymnastiktävling på Voltarenan i Luleå fanns det tre tävlingsklasser. Den svåraste klassen var Junior-DM för gymnaster upp till 15 år. För att avgöra vem som var bäst denna dag tävlade flickorna på Svenska Pokalenserierna. De andra klasserna, JB och JC,  tävlade med lättare krav, s k Miniserier, där JC vände sig till de yngsta gymnasterna.

Försvarade titeln

I JDM gjorde 14 flickor upp om vem som skulle bli årets distriktsmästarinna bland juniorerna. 13-åriga Linnea Åberg vann med 42,90 p och försvarade därmed sin titel från ifjol. På 2:a plats kom klubbkamraten Jenny Knuts med 40,90 p. Wilma Nordlund, IFK Arvidsjaur GK, gjorde en strålande debut och kom 3:a med 37,40 p.

Elin Lundström, Älvsbygymnasterna, kom på 7:e plats med 34,90 p, tätt följd av klubbkompisen Kajsa Söderberg som slutade på 34,50 p i mångkampen. Älvsbygymnasternas Elise Pettersson kom 11:a med 32,80 p.

Grensegrar

Hoppet vanns av Sara Nilsson, Umeå GF, som gjorde ett jättefint andra hopp och fick 11,95 p i snitt på sina två hopp. Strax efter henne kom Linnea Åberg med 11,85 p. På 3:e plats kom Kajsa Söderberg med 11,20 p.

I barren körde Åberg en lite svårare serie och lyckades få ganska bra utdelning, 9,10 p. Hon vann före Jenny Knuts, 7,20 p, som efter ett fall kom strax före Wilma Nordlund med 7,00 p. Elin Lundström blev 5:a i barr, med 6,40 p, efter en enklare men mycket fint utförd barrserie med bra tempo.

Bommen gick lysande för Knuts som lyckades utföra sin serie på det 10 cmbreda redskapet utan ett enda fall. Hon fick 11,00 p och följdes av Åberg som trots två fall kom på 2:a plats med 10,20 p. Nordlund gjorde en fin bomserie och kom 3:a med 9,50 p, strax före Elin Lundström som kom 4:a med 9.40 p.
Friståendet var jämnast och segern gick till Linnea Åberg med 11,70 p. 2:a blev Moa Pettersson, Lulegymnasterna, 11.60 p, och 3:a Jenny Knuts, 11,30 p.

Lagtävlingen vanns överlägset av Älvsbygymnasterna med 118,70 p före Lulegymnasterna som fick ihop 97,40 p. GK Norra Norden tog bronset med 95,50 p. Det vinnande laget bestod av Linnea Åberg, Jenny Knuts och Elin Lundström.

Linnea Åberg på barr

Medaljregn över Älvsbyn

Både Linnea Åberg och Jenny Knuts var nöjda efter tävlingen.

– Det är inte placeringen som är det viktiga. Jag har gjort mitt bästa och det är jag nöjd med, sa Linnea efteråt.

– Jag är nöjd med allt utom barren, meddelade Jenny.

Totalt blev det fyra guld och två silver för Älvsbyns  Linnea Åberg. Något hon också var mycket glad över. Klubbkamraten Jenny Knuts fick två guld och silver samt ett brons. Arvidsjaurs Wilma Nordlund lyckades ta tre brons och var mycket nöjd med sin insats under dagen.

Älvsbygymnasternas 19-åriga träningskompis Anna Nilsson ställde upp som tränare under tävlingsdagen. Hon var nöjd med resultaten.

– De var lite vingliga på bommen, utom Jenny förstås, men annars var det bra, sa Anna efter tävlingen.

Tillsammans tog Älvsbygymnasternas deltagare i JDM fem guld, varav ett i lag, fyra silver och två brons.

Uppflyttning

Den något lättare klassen, JB, vanns av Polcirkelgymnasternas Julia Kvickström, före Alva Pettersson, Lulegymnasterna, och på bronsplats kom Victoria Niemi, GK Norra Norden. Dessa tjejer kommer automatiskt att flyttas upp till JDM nästa år, då de tagit pallplatser denna gång. IFK Arvidsjaur GKs Tilda Johansson kom på 6:e plats, inte långt ifrån pallen.

 

Fler debutanter

I yngsta klassen, JC, vann Lulegymnasternas Daniella Tretten, med god marginal. Hon följdes av Fia Rhodin från Umeå GF och Tindra Hagström från GK Norra Norden. Även dessa flickor flyttas upp ett steg, till JB, efter sina fina prestationer. Från Älvsbygymnasterna debuterade 8-åriga Embla Lundström och 9-åriga Frida Engman i tävling med egna serier. Det gjorde de mycket bra, med tanke på hur kort tid de tränat på sina serier. Frida slutade på 10:e och Embla på 11:e plats. De var båda nöjda med sina insatser.

– Jag är särskilt nöjd med hoppet, sa Frida när hon tävlat klart.

 

 

TEXT: BRITTMARI ÅBERG                     2012-11-18

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.