Elevfik i gammal stil

25 NOV 2012
Skrivet av :

Det så kallade elevfiket på Folkhögskolan har fått tillbaka en känsla av 50-tal. Det efter att Möbelrenoveringslinjen avslutat sitt årliga projekt – ett arbete som resulterade i att detaljer från skolans byggnadsår lyftes fram.

Under ledning av läraren Barbro Stråmo, har de tolv elever som går andra och sista året på möbelrenoveringslinjen, arbetat intensivt under ett par månaders tid. Man har målat, sprungit på återbruk och köpt begagnade möbler som rustats och slutligen ställt allt på plats, men innan man påbörjade renoveringen gjordes en behovsanalys; vad ville eleverna använda rummet till?

Folkhögskolans efevfik har fått tillbaka en känsla av 50-tal.

Där fick man flera infallsvinklar att arbeta ifrån. Några ville ha en läshörna, andra hade behov av ett grupprum och kvar fanns önskemålet att kunna använda det som elevfik.-Vi tog fasta på allt och har nu matbord, läshörna med olika tidsskrifter och ett draperi där man kan dra för om man vill arbeta ostört, förklarar Barbro.

Rummet har inretts efter Barbros favorittapet och man har plockat fram färger och grafiska former från det tidstypiska mönstret.

-Det blev lyckat, säger Barbro och visar att även originallamporna i taket passar in. – Det är dansktillverkade designlampor, och sådant ska man vara rädd om att behålla.

Barbro Stråmo, lärare på möbelrenoveringslinjen är nöjd med resultatet. – Det kändes viktigt att behålla själen i huset.

Älvsby folkhögskola byggdes år 1951 och även om lokalerna med jämna mellanrum renoverats, så finns det fortfarande kvar detaljer med härlig retrokänsla.-Det är viktigt att plocka fram husets själ när man renoverar, tycker Barbro.

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.