Älvsbyns skolor i topp

12 NOV 2012
Skrivet av :

Vidselskolan i Älvsbyns kommun utmärker sig. Hundra procent av eleverna har behörighet att söka in till gymnasiet. Det gör att dessa niondeklassare tillhör de åtta procent av landets skolor som faktiskt klarar av att ge eleverna den utbildning de behöver för att kunna studera vidare.

Skolverket släppte listorna i torsdags, och TT:s genomgång av dessa siffror visar att de krav som ställs är svåra att nå upp till för många elever. Andelen behöriga till gymnasiestudier är 87,5 procent sett över landet. Det gör att också Älvåkraskolan med sina 92,9 procent ligger klart över riksgenomsnittet.

Sedan 2011 krävs godkänt i minst åtta ämnen för att kunna läsa vidare på ett yrkesprogram på gymnasiet. De studieförberedande programmen kräver godkänt i minst tolv ämnen.

Att man kan se att just mindre skolor lyckas bättre är ingen slump. En framgångsfaktor tycks nämligen vara relativt få elever. Det är en del av förklaringen till att de lyckas, bedömer Per-Arne Andersson, avdelningschef vid Sveriges Kommuner och Landsting:

– Det är lättare att lyckas med 25 än med 125 elever. Vi vet också att höga förväntningar på eleverna och tidigt stöd för dem som behöver det är viktigt för bra resultat. Skolan bör också återkommande fråga sig hur den kan förbättra sina arbetssätt.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.