Älvsbygymnaster till final bland landslagstjejer

16 NOV 2012
Skrivet av :

Landslagsgymnasterna dominerade helgens Juniorcup i Artistisk Gymnastik i Eskilstuna. Älvsbygymnasterna Jenny Knuts och Linnea Åberg lyckades ändå ta sig till final i varsitt redskap. Detta efter fina prestationer i bom respektive fristående.

Guldet och silvret i mångkampen togs överlägset hem av hemmatjejerna Lovisa Estberg och Emma Larsson från Eskilstuna GF. Det blev en 9:e och 10:e plats för Älvsbygymnasternas 13-åriga Linnea Åberg och 14-åriga Jenny Knuts, de enda deltagarna från norra Sverige.

Svåra krav

Juniorcupen i Artistisk Gymnastik är en rikstävling för 13-15-åringar. Det internationella bedömningsreglementet Code of Points (CoP) används, med juniorkrav. Det innebär något högre krav än flickorna är vana vid.

Hoppet gick bra för Norrbottningarna, men de hade båda enklare hopp än landslagstjejerna. Barren var svår och de fick inte ihop tillräckligt många övningar på redskapet. De fick nöja sig med låga poäng denna gång.

– Jag kom över på jättesvängen, så det är jag nöjd med, sa Linnea efteråt.

Bommen gick bättre, framförallt för Jenny som kom på en delad 6:e plats och därmed kvalificerade sig till final. Linnea hade ett fall på bommen, men lyckades desto bättre med sitt fristående där hon till musiken ”Mission Impossible” gled in på en fin 5:e plats och därmed säkrade sin plats till finalen.

 

Debut på hög nivå

Det var första gången Älvsbytjejerna tävlade på en sådan här tävling och de visste att konkurrensen var hård. Halva startfältet bestod av gymnaster från svenska juniorlandslaget. När det var klart att de skulle gå till final summerade Åberg att det var just ”Mission Impossible” hon och Jenny lyckats med, när de helt osannolikt tagit sig till grenfinal!

Missade prisutdelningen

I skrivande stund vet vi inte vilken placering flickorna kom på i finalen. De fick nämligen skynda sig till tåget så fort Åberg sträckt upp mot domarna efter avslutad serie i fristående!

Hektisk och rolig tävlingshöst

Redan till helgen kommer Linnea och Jenny att tävla igen, vid JDM i Luleå. Då i sällskap av fler klubbkamrater och andra flickor från länet. Ytterligare tre tävlingar ska därefter hinnas med innan jul. Först rikstävlingen Höstpokalen i Vänersborg och sedan Norrlandsmästerskapet i Sundsvall. Säsongen avslutas med hemmatävlingen Anatoli Cup den 15:e december, där de ska mäta sin styrka och smidighet istället för att tävla på redskap.

 

TEXT: BRITTMARI ÅBERG

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.