Världsmästare på besök i Älvsbyn

10 OKT 2012
Skrivet av :

Det var många stora öron när flerfaldige världsmästaren Thierry Gueorgiou besökte Älvsby Folkhögskola på tisdagen. Alla lyssnade med stora öron när Thierry presenterade sin powerpoint innan träningen. Han pratade mycket kring vikten av att träna med karta och att  hela tiden jobba med att förenkla sin kartläsning.
Thierry lade stor vikt vid att man måste lyssna på sig själv och göra det klart för sig vad man har för ambitioner. Under en svacka i hans karrirär frågade han sig själv ”Vill jag bli bäst!?”

Svaret blev ja, men sen kom följdfrågan som var svårare att besvara:
”Hur ska jag bli bäst!?”
När han vann sitt första Världscupguld 2003 visste han receptet. Sen dess har gulden strömmat in!
Här är en intervju jag gjorde med Agnes Leffler som går 3e året på skidlinjen och var med idag på Thierry’s pass(Hon är en orienterare).
Hur var det att träffa en världsstjärna som Thierry?
– Faktiskt så har jag träffat honom tidigare, men den här gången var det annorlunda då vi faktiskt tränade med honom. Speciellt kul var det för att vi tränade på terräng som vi är vana vid medan han upplevde terrängen som en av dom svåraste i världen.
Vad kan du ta med dig från Thierry?
– Det var häftigt att höra hur mycket han tränade med karta. Vi fick se all hans träning från 14års ålder till 33års ålder. Varje år tränar han minst 40 procent med karta. Han tror att han tränar mest med karta av alla hans motståndare. Det var också väldigt kul att höra hur han gör för att förenkla sin kartläsning.
En intressant sak som jag blev lite förvånad över är hur mycket han prioriterar O-ringen i Boden nästa år. Redan ett år i förväg är han och lär sig terrängen där samtidigt som han kommer springa ett VM innan. Häftigt att förbereda sig ett år innan!
Klarade du av att hänga på honom under träningen?
– Haha ja nästan… Nej jag har en bit kvar innan jag är där!
Fransmannen, som har en fantastisk meritlista, 10 Guld, 2 Silver och 3 Brons från Världsmästerskap, tränade först ett eget pass på Älvsby IF:s karta i Asplövberg på förmiddagen.
Efter lunch pratade han med eleverna på Älvsbyns Idrottsgymnasium om sin karriär. Temat var vägen från ungdom till senior. Han berättade vad är det som gjort honom till det han är idag.
Sedan gav sig Thierry och eleverna på Idrottsgymnasiet ui för att träna ett pass tillsammans i Naturreservatet uppe på Rackberget.

Varför har då Världens bäste orienterare förirrat sig till Älvsbyn?

Idrottslinjen fick kontakt med Gueorgiou via arrangörerna av 5-dagarsorienteringen i Boden 2013. Han hade aviserat att han ville komma upp och träna i liknande terräng som det blir under 5-dagars kommande år. Terrängen i Boden och Älvsbyn liknar varandra och då Älvsby IF OK har två relativt nyritade kartor i relevant terräng skickade vi honom en inbjudan han nappade på. Liknande inbjudningar som de svenska stjärnorna Helena Jansson och Tove Alexandersson gjorde förra hösten.

Det blir naturligtvis både spännande men fram för allt stimulerande för främst orienteringseleverna att träffa världens bäste. Höra om hans väg till toppen har sett ut. Träna med honom och fram för allt få diskutera hur han löser de tekniska svårigheterna i den sönderskurna och mycket svåra Rackbergsterrängen.

TEXT: ANDREAS ALMKVIST OCH STURE NORÉN

FOTO: ANDREAS ALMKVIST

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.