Succé för nya hyresrätter i ”HSB-huset”

06 OKT 2012
Skrivet av :
Suget efter bostäder i Älvsbyn ökar. När Bostadsrättsföreningen Eken byggde om de gamla tomma föreningslokalerna till hyresrätter i det så kallade HSB-huset så var lägenheterna bokade innan ombyggnationen var klar.
– Möjligheten till ett bra boende gjorde att vi flyttade hem från Luleå, berättar paret Helena Norberg och John Sundman.
Totalt förvandlades de gamla föreningslokalerna till sex lägenheter; en fyrarummare och fem trerummare.
– Vi har gjort en totalrenovering och bytt ut allt utom fönstren, berättar Magnus Lind, VD för huvudentreprenören VTAB.
Resultatet blev till belåtenhet.
– Ja, det är jättefint. När vi fick vetskap om att lägenheterna fanns till uthyrning så åkte vi hit och kom mitt i byggkaoset. Men vi såg potentialen och skyndade oss att boka. En fördel var att vi själva fick välja tapeter och färgsättning. Så när vi flyttade in var allt klart, berättar Helena Norberg som nu tillsammans med sin sambo John Sundman bor i en lägenhet med lite anorlunda planlösning.
Köket och vardagsrummet utgörs av öppna ytor. Det är en ljus och trivsam lägenhet mitt i Älvsbyn.
– Bättre kan man inte bo i Älvsbyn. Vi har nära till allt. Även Älvåkra, säger John som i likhet med Helena är involverade i ÄIF:s fotbollssektion.
– Vi bor mycket bättre och finare här än på Porsön i Luleå, inflikar Helena.
Magnus Lind, VD för VTAB, kan sitta lugnt med det så kallade ABF-huset i bakgrunden. Renoveringsarbetet blev en succe och de nya hyrerätterna var uthyrda innan arbetet slutförts.

Magnus Lind, VD för VTAB, kan sitta lugnt med det så kallade ABF-huset i bakgrunden. Renoveringsarbetet blev en succe och de nya hyrerätterna var uthyrda innan arbetet slutförts.

Allt renoveringdsarbete har utförts av älvsbyföretag. VTAB:s undernetreprenörer utgjordes av Pitedalens Måleri, Norrbottens Värme och plåtslagaren Peter Lundberg.
– Det känns ju extra roligt att få gynna företagare på orten. De har dessutom gjort ett jättejobb, hållit tiden och budgeten. Ett kanonjobb, berömmer vicevärden Anita Fredriksson och berättar om bakgrunden till förändringen.
– Kommunen hade totalt 460 kvadratmeter som en bostadsrätt vilken användes för föreningslivet. När detta avtal upphörde så stod vi med tomma lokaler. Det innebar stora förluster i förlorade hyresintäkter.  Så vi var tvugna att göra någonting. Då beslutade vi oss för att göra om de tomma ytorna till hyresrätter.
Projekteringar, ritningar och anbudsförfarande tog sin tid. Men den som väntar på någonting gott…
– Vi är mycket nöjda, förklarar Anita och avslöjar att arbetet fortsätter med att snygga till de skönhetsfel som uppstod vid ombyggnaden när exempelvis nya dörrar sågades upp.
Magnus Lind, VTAB, tror på behovet av fler lägenheter i Älvsbyn.
– Vi kanske inte behöver bygga flera hundra. Men i dag är allt i princip fullt och älvsbyborna är inte vana att stå i kö. Att ABF-huset var fullbokat innan vi var klara med arbetet visar på ett sug. Blir det dessutom gruvbrytning i Laver – ja, då lär efterfrågan stiga än mer…

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.