Ny säsong för länets tre skoterproffs

24 OKT 2012
Skrivet av :

Snöskoteråkning är, för de allra flesta, en fritidssyssla. Men tre norrbottniska grabbar; Emil Öhman, Johan Lidman och Petter Nårsa har det som yrke. Alla tre är skoterproffs i Nordamerika.
– Självklart lever jag min dröm, säger Emil (på bilden tillsammans med Johan Lidman) som i början av november åker över till USA för att påbörja sin fjärde säsong som professionell förare.

Emil Öhman kommer från en riktig motorsportsfamilj i Tvärån utanför Älvsbyn. Både hans far Tomas och farbror Mats har tävlat framgångsrikt i både rallycross och skotercross. Mats Öhman fick för övrigt TV-sportens pris vid Idrottsgalan för ett par år sedan.
Själv började Emil att tävla i unga år och visade tidigt talang. I dag lever han på sin sport som skotercrossförare för Warnet racing i Minnesota.
Men det är inga fantasilöner som inom basket, ishockey, baseball och amerikansk fotboll.
– Allt är resultatbaserat. Så hur mycket jag tjänar beror på hur bra jag lyckas i tävlingarna.
Proffslivet innebär också utveckling och test av maskiner och utrustning. Däremellan handlar det om träning. mat och vila.
Emils vän, men även konkurrent på tävlongsbanorna, Johan Lidman från Öjebyn, tävlar även han i Nordamerika. Förra säsongen blev inte vad han tänkt sig. Desssutom har en muskelskada i ryggen begränsat uppbyggnadsträningen under våren. Men Lidman dhar bestämt sig för en tredje säsong i team Carlson.
Länets tredje USA-proffs heter Petter Nårsa och kommer från Moskosel i Arvidsjaurs kommun. Han tävlar i Snowcrossens största klass Pro Open och kör Lynx 600 RS när han tävlar i Sverige och Norden.
I USA, kör han BRM Ski-Doo, där han från och med säsongen 2012-2013 tävlar för stall BOSS Racing Minnesota i ISOC-seriens högsta klass Pro Open.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.