Företagarfrukost med många godbitar

27 OKT 2012
Skrivet av :

Allt fler tecken tyder på att en gruvbrytning i Laver är nära förestående. Bland annat nämns prospekteringen i området för första gången i Bolidens delårsrapport.

– De väntar bara på att få sätta igång, meddelade Bill Nilsson, s, kommunalråd vid den senaste företagarfrukosten på Fluxen.

Nilsson uppmanade alla företag i Älvsbyn att vara med på tåget när upphandlingar och inköp börjar på allvar.

Kommunalrådet Bill Nilsson är entusiastisk över Bolidens planer. FOTO: SARA BOHLIN

– Egentligen har handeln redan börjat. Ett 20-tal man var sysselsatta med provborrningarna. De har bott och handlat i kommunen, redogjorde kommunalrådet som nyligen träffade Bolidens projektgrupp.
– Min uppgift är att informera er älvsbyföretag så att ni tidigt kan vara med i matchen.
Boliden har själva sagt att gruvan i Laver ska utrustas med världens största maskiner och världens främsta teknik.

********************
Andra nyheter i korthet från Företagarfrukosten:

Ny krögare på Kanis: LB Konsult i Norr AB, med Charlotta Nilsson i spetsen, tar över restaurangen. Namnet på rörelsen blir Kaniskrogen som rivstartar med julbord den 7-8 och 14-15 december.

********************

Hemvändardag med lunch: Den 27 december bjuder Älvsbyns kommun alla hemvändande älvsbybor på lunch, information och film. Dagen börjar med mingel klockan 11:00 i Knut Lundmarkskolan där även lunchen serveras. Sedan visas familjefilmen ”Isdraken”, som spelades in i kommunen, i Forumbiografen klockan 14:00.
– Vi vill locka tillbaka utflyttade älvsbybor och visa dem vad som finns, bland annat vår nya fina skola, och vad som förväntas i framtiden, säger Ulirca Hamsch, informatör.

Ulrica Hamsch informerade om den kommande hem-vändardagen. FOTO: SARA BOHLIN

 

*********************

Råd om upphandling: Företagen i länets nya gruvkommuner; Älvsbyn, Jokkmokk och Pajala erbjuds att lära sig mer om upphandling.
– Jurister från Stockholm kommer för att ge goda råd. Ett utmärkt tillfälle att lära sig mer, berättade Pär Jonsson, näringslivschef.
Kursen arrangeras av Norrbottens Handelskammare och länsstyrelsen.

********************

Jubileumsbok om Älvsbyn:Nästa år firar Älvsbyns församling 200 år. Men redan till första advent, 2 december, släpps boken ”Älvsbybygdens historia” till försäljning.
– Ett bra julklappstips. Den är väl värd att läsa, tipsade Per Nilsson som även passade på att tacka alla sponsorer.
Boken har tryckts av Älvsby-Tryck.

Per Nilsson är projektledare för jubileumsåret som väntar 2013. FOTO: SARA BOHLIN

 

********************

Ny butik: Röda Korset har flyttat all sin verksamhet till gemensamma lokaler på Storgatan 4. Butiken öppnar den 29 oktober.

********************

30 000 bostadslösa: Till sommaren arrangeras den jättelika orienteringstävlingen O-ringen i Boden. Det innebär besök av mellan 20 000 och 30 000 orienterare. De söker logi inom Fyrkanten och tävlingsveckan innebär inkomstmöjligheter för den som har rum, stugor, husvagnar eller annat att hyra ut. Den som har frågor uppmanas att vända sig till Christoffer Björkman, näringslivssekreterare på Älvsbyns kommun.

********************

Filmgala i Älvsbyn: Frågan om en filmfestival eller gala väcktes i samband med Företagarfrukosten när Anette Grundström, Sparbanken Nord, berättade om Framtidsbankens sponsring av filmfestivalen i Arjeplog. ”Som filmkommun kanske vi också borde ha en gala”, funderade Bill Nilsson.
Randolf Eriksson, näringslivssekreterare, avslöjade att ytterligare två filminspelningar planeras i Älvsbyn.
– Tack vare det goda värdskapet, inte minst från Polar Hotell, får vi produktionsteamen hit. Ofta arbetar filmpersonalen på natten. Det

Jens Hardegård, Polarbröds chef för produktion & logistik berättade om fabrikens satsningar. FOTO: SARA BOHLIN

har hotellet anpassat sig till och serverar frukost även klockan 12:00, berättade Eriksson.

********************

Polarbröd satsar:Polarbageriet har precis avslutat en investering på 60 miljoner i ny paketering. Närmast väntar en om- och tillbyggnad i form av nya personalutrymmen på ett par hundra kvadratmeter.

– Vi har tillväxt på en vikande totalmarknad och vi tror på fortsatt tillväxt, om än något lägre, kommande år, förklarade Jens Hardegård, chef produktion & logistik..

********************

Tomteland i Storforsen:Julfirandet vid Storfrosen blir allt populärare. Helgen 8-9 december

Storforsens hotellchef, Marina Nyberg ser fram emot både jul- och nyårsfirande på hotellet. FOTO: SARA BOHLIN

arrangeras den stämningsfulla julmarkanden i reservatet. Och på hotellet bokas rum och middagar som aldrig förr.
– Vi har redan nu knäckt fjolårsrekordet, avslöjade hotellchefen Marina Nyberg och berättade att både jul- och nyårfirandet lockar allt fler.
– Våra boendepaket med mat, nöjen och aktiviteter är attraktiva.
I samband med julmarknaden serveras julbord och ett niomannaband från Sorsele underhåller. Över jul, den 23-25 december, bjuds hotellets gäster, utöver logi, på midnattsmässa i kapellet med start 23:30 på julaftonskvällen. Jultomten besöker hotellet, den som önskar kan åka häst och släde samt njuta av god mat.
– Vi har även slipat till nyårspaketet som består av en 5-rätters supé, fyrverkerier, champagne och ostron, informerade Nyberg och meddelade att 2012 blir det ”bästa året ever” för hotell Storforsen.

*********************

Nästan skuldfria: Ett plus på mellan 12 och 15 miljoner kronor. Det är vad prognoserna pekar mot när Älvsbyns kommun ska summera 2012. Då har ändå 40 miljoner kronor använts för att amortera av på lånen och en del kostnader för 2013 betats av.
– Jag hade hoppats vi skulle vara skuldfria innan jag avgår som kommunalråd vid årsskiftet. Men det behövs ett par år till. Vi börjar dock få en ekonomi i balans och kan sikta framåt, förklarade Bill Nilsson som gladdes över att personalen i omsorgen nu får arbetskläder av kommunen.
– Vi lägger tre miljoner extra på verksamheterna kommande år och har avsatt 11-12 miljoner kronor i investeringsbudgeten.

*********************

Musik och nöje: Älvsbyns kommun har tillsammans med Storforsen hotell och Tväråselets AIF, lämnat ett förslag till arrangörerna av Diggiloo. Om Sveriges populäraste musikaliska show återvänder återstår att se. Den 15 november offentliggörs orterna.
– Diggiloo har gått ut med erbjudande till alla kommuner. De begär bland att en förlustgaranti på 600 000 kronor. Men några pengar kan inte vi som kommun gå in med. Däremot har vi annat som lockar. Vi för samtal med Diggiloo-gänget. Konserten är betydelsefull och lockar många tusen besökare till kommunen. Det sägs att varje konsertbesökarei genomsnitt lämnar 1 200 kronor efter sig, förklarade Randolf Eriksson.
Ytterligare ett större arrangemang, i centrala Älvsbyn, planeras.
– Det blir kul, sade Eriksson lite hemlighetsfullt.

*********************

Älvsbyn en förebild:Satsningen på socialt företagande genom Jobbcentralen ger eko i hela landet. I dag har den ekonomiska

Birgit Nilsson, Jobbcentralens nya ordförande. FOTO: SARA BOHLIN

föreningen 14 anställda.
– Men vi har redan verksamheter som ombildats till aktiebolag, vilket är målet, förklarade Birgit Nilsson, eldsjäl och nybliven ordförande.
Det så kallade älvsbykonceptet hyllas bland annat av Tillväxtverket som snart ger ut en avhandling om socialt företagande där Jobbcentralen är ett av fyra goda exempel som redovisas.
Nya projekt är på gång, bland annat inscanning av dokument för Arbetsförmedlingens räkning och skogsröjning.
– Jobbcentralen ger människor med funktionshinder en möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden. Men utan Birgit med sin entusiasm och envishet hade det inte gått, berömde Bill Nilsson.

*********************

Företagande i glesbygd:Det går att bedriva framgångsrika företag i glesbygden. Det är Victoria

Kärrman i Nattberg ett levande exempel på. Hon driver vildmarks-, upplevelse- och konferensföretaget På land och vatten. Den 14-15 november är Victoria inbjuden att berätta om sin verksamhet på ett stort seminarium om Företagande i glesbygd.

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.