Filmen om Laver lockade fullt hus i Vistträsk

13 OKT 2012
Skrivet av :

Filmen om Laver lockade mer än fullt hus i Vistträsk byagård på torsdagskvällen. Stolarna räckte inte till!

Intresset var stort när filmen om Laver ”Byn som försvann” visades. Men nyfikenheten var minst lika stor på vad som är på gång i det gamla gruvområdet – som enligt de flesta är på gång att återuppstå.

Kvällen började med en redogörelse av Dick Öhman om Lavers historia och om inspelningen av filmen.

Efter filmen berättade kommunalrådet Bill Nilsson, s, om hur kommunen samarbetar med gruvbolaget Boliden kring Laver. Enligt bolagets chef för affärsutveckling, Ulf Marklund, räknar Boliden att starta en gruvbrytning 2020. Innan dess ska alla miljöprövningar ske och gruvområdet iordningställas. Bara det en investering på runt en miljard kronor per år!

– Men eftersom jag är optimist tror jag på en start redan 2017, sade Nilsson med ett skratt.

Provborrningarna i Laver visar att det finns minst 700 miljoner ton koppar under marken i Laver. Malmhalten är låg men fyndigheten ligger nära markytan. Det gör den lättutvunnen. Men till skillnad från exempelvis det jättelika dagbrottet i Aitik så behöver man inte ”gräva en grop” utan det handlar mer om att skala av bergstoppar.

– Det är lika mycket malm som i Aitik, berättade Nilsson och förklarade att en gruvbrytning kan ge mellan 500 och 600 nya jobb.

– Då ska man ha i åtanke att varje gruvjobb skapar minst tre nya jobb i andra samhällsfaktorer.

Att fyndigheten sedan beräknas räck mellan 60 och 70 år gör att många kanske bosätter sig Älvsbyns kommun.

– Innan gruvan ens är igång ska mer än tio miljarder investeras i ett nytt gruvområde och ett anrikningsverk till ytan två gånger större än Globen. Då kommer byggjobbare hit. De är vana att flytta mellan olika objekt. Men när gruvan väl kommer igång så blir det varaktiga jobb. Då hoppas vi på en inflyttning. Har man jobb lvet ut så väljer man att bosätta sig på orten, sade Nilsson.

Foto: Maria Olsson

 

 

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.