Älvsbytjej bygger skola i Tanzania

16 OKT 2012
Skrivet av :

Älvsbytjejen Linnea Öhman, 23 år, bygger en skola för barn i byn Matanana, Tanzania.

– När jag var i Afrika föddes idén till projektet, berättar Linnea som denna vecka reser ner till Tanzania för att starta arbetet där du som läsare av Älvsbyn Just Nu kan hjälpa till.

Just nu-redaktionens medarbetare Benny Karlsson träffade Linnea innan hennes avresa till Tanzania.
– Vid mötet med Linnea såg jag en ödmjuk, varm och omtänksam tjej fast bestämd att få förändra, hjälpa och förbättra. Det som slog mig är att hon har tänket som många av vi andra saknar. Vi vill säkert hjälpa, men tror inte att vi kan göra någon skillnad. Men om vi alla gör det lilla så kan det tillsammans bli det stora. Man fylls av förhoppningar när man möter dessa unga eldsjälar, beskriver Benny Karlsson.

Malin Linnea Öhman utbildade sig till frisör i Stockholm, med avslut i Luleå 2006. Tre år senare, 2009, kom hon i kontakt med organisationen Save the Children in Africa – Yatima Heart to Heart och Volontärresor.se. Hon började söka projekt dit hon kunde åka. Hos Linnea har alltid tanken funnits att få hjälpa och förändra.
– Som liten hade jag, liksom många andra barn, tanken om fred på jorden. Den tanken har vuxit. Även om jag inte kan bidra till fred så går det i alla fall att göra tillvaron bättre för många. Jag vill försöka göra skillnad.

Ett nytt barnhem byggs i byn Matanana (vid den röda pilen).

I okotober 2009 begav hon sig till Matanana, en by med cirka 4 000 invånare. Under tre månaders tid arbetade hon som volontär i en skola och såg det stora behovet av hjälp utifrån.
När Linnea återvände hem i januari 2010 började hon fundera, planera och samla in pengar, läroböcker, sjukvårdsartiklar med mera…

I vintras, februari 2012, återvände hon för att påbörja sitt drömprojekt. Men efter sex veckor drogs all volontärhjälp som fanns i skolorna tillbaka, på grund av att det bedrevs aga i skolorna. Detta var emot organisationens ideologi.
Men Linnea gav inte upp.
– Min tanke är nu att få starta en skola, utan aga och med riktning på hållbar utveckling och individuella lärarledda utbildningar med ett större innehåll. Därav mitt stora behov av engelskt studiematerial, pennor, skrivpapper, etc..

Hon vädjar till Älvsbyns Just Nu:s läsare om hjälp. Alla bidrag är välkomna.
– Det gäller även kläder, sjukvårdsmaterial, verktyg och byggverktyg av alla de sorter. Kan vi hjälpas åt så lovar jag bli kanalen att er hjälp kommer fram.

Ett nytt barnhem byggs i byn Matanana. Det gamla brann ner. Tack vare Linnea Öhman får barnen i byn snart även en ny skola.

Ett annat problem med skolorna i Tanzania är avsaknaden av kompetenta lärare. Skolgången upp till årskurs 6 är avgiftsfri. Men efter grundskolan blir studierna avgiftsbelagda. Få har råd att studera vidare. Samtidigt har läraryrket låg status, vilket leder till att många lärare i grundskolan själva inte gått skola mer än sex år. Lärarlönerna i Tanzania ligger i genomsnitt på 4 000 kronor per månad.
– Även om det är fattigt och bedrövligt så finns samma drömmar och tankar hos barnen i Tanzania som hos barnen i Älvsbyn. Det saknas bara resurser, som vi alla tar för givet här hemma, exempelvis nått så enkelt som ett pappersark.

Hela projeketet kan du följa via hennes blogg; www.oegonbadskopp.blogg.se

Den kommer också att finnas på vår hemsida. Du som läsare kan också bidra genom att skänka pengar eller material till skolbygget. På Linneas blogg hittar du postgironummer och kontaktuppgifter. Där kommer du också att kunna följa hur dina gåvor kommer till användning.

Läs även mer på www.yatima.se

FOTO: BENNY KARLSSON OCH LINNEA ÖHMAN

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.