Älvsbyns Lucia kommer bringa julklappspengar

19 OKT 2012
Skrivet av :

Barnfattigdomen ökar i 282 av Sveriges 290 kommuner. Det visar Rädda Barnens rapport ”Barnfattigdomen i Sverige 2012”.

– Den negativa utvecklingen fortsätter. Barnfattigdomen har nu ökat i våra två senaste rapporter, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Men Älvsbyn går mot strömmen. Både i statistik och i engagemang. Kollektpengarna vid årets Luciakröning kommer oavkortat att skänkas till behövande familjer.

– Vi känner att vi vill ge alla barn möjlighet till en glad jul, säger Sara Risberg, som väckte frågan i Lions club.

Lions, som jobbar för de utsatta i samhället – i alla länder, godkände idén och såg en möjlighet till att verka lokalt i bygden.

Julgåva

Förutom kollektpengarna, kommer de pengar som Älvsbyns Luciakandidater samlar in under skyltsöndagen att gå till ändamålet. Och inte nog med det – Lions har även beslutat att skänka en julgåva ur egen kassa.

– Vi kommer att ge 5000 kronor, berättar Sara Risberg, som även har skickat ut en förfrågan till Älvsby Köpmannaförening och Sparbankens Framtidsbank att göra samma sak.

Även socialkontoret hjäler till

Tanken är att Socialkontoret i Älvsbyn ska fördela ut pengarna där behoven är som störst. Även om statistiken för Älvsbyn visade bättre siffror än föregående år, är flera familjer drabbade.

Rädda Barnens rapport visar, att allt fler barn i Sverige växer upp i fattigdom. 248 000 barn, eller 13 procent, lever i familjer som antingen har en låg inkomststandard enligt SCB:s definition, eller är beroende av försörjningsstöd. Det är 28 000 fler barn än i förra årets rapport.

-Jag tror det blir bra med en gemensam insamling, säger Sara och hoppas att många delar hennes önskan om att ge alla barn en riktigt god, glad jul.

Sara Risberg, medlem i Lions club väckte tanken om att samla in julpengar till behövande familjer i Älvsbyn.

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.