Silvermuseét även Älvsbybors gemensamma minne

06 OKT 2012
Skrivet av :

Vilken lyckad aktivitet! En guidad rundtur på Silvermuseét, god mat och marknad som innefattade allt från genuint hantverk till godis. Över 40 medlemmar följde med på  Hjärt – och lungsjukas resa till Arjeplog. 

Det var i går, fredag den 5 oktober som Hjärt- och lungsjukas förening drog upp till Arjeplog, för att besöka Silvermuseét och marknaden.

-Vi hade tur med vädret, för det var uppehåll just den här dagen, säger Maria Olsson fest- och researrangör i föreningen.

I museét fick de en guidad berättelse som inkluderade bildspel ifrån Arjeplog. Eftersom det var marknadshelg, hade museét flera utställningar i huset och speciellt silverrummet drog till sig många besökare.

Ett grupp besökte kyrkan, och blev mäkta imponerade av stilfullheten. Kyrkan som har anor från 1641, (då Arjeplogs första kyrka byggdes upp på order av den då 15-åriga drottning Kristina) är en utav Sveriges två kyrkor som har koret i väster riktning. Den uppfördes under andra hälften av 1700-talet och fick 1894 sin lite ovanliga rosa färg.

Hjärt- och lungsjuka är en aktiv förening i Älvsbyn med cirka 500 medlemmar. Två-tre gånger per år arrangeras resor och man har både höst- och vårfest.

-Däremellan ordnar vi kurser och andra olika aktiviteter berättar Maria Olsson.

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.