Utvisning av familj upprör

21 SEP 2012
Skrivet av :

Familjen Raad kom till Sverige för fem år sen. De har kämpat hårt för att passa in i det svenska samhället, men nu ska den kristna familjen utvisas till ett islamdominerat land. Det förekommer även personhot mot familjen och landet är krigshärjat och det råder stora motsättningar mellan den islamska och den kristna religionen.

Mamman i familjen är utbildad läkare men får inte jobba som det eftersom hon saknar de fyra sista siffrorna i personnumret. Samma gäller för pappan som är utbildad revisor. Sonen Josef, 21 år, har pluggat upp sina betyg i fyra år för att kunna söka in till tandläkarutbildning, men även där krävs de fyra sista siffrorna i personnumret. Sonen Feras, 19 år, har ambitionen att jobba med datateknik eller öppna restaurang här i Sverige där han har levt en fjärdedel av sitt liv. Han har skaffat kompisar och byggt upp ett liv här och säger att han mest troligt kommer att bli dödad om de tvingar att återvända till Irak. Att Feras har många kompisar råder det ingen tvekan om. De har känt varandra sedan de gick åttan då Feras började i deras klass, och att de tycker om varandra råder ingen tvekan om.

Johannes Granström är en av de kompisar Feras har och han har startat en namninsamling för att stödja familjen Raad och väcka medvetenhet om omständigheterna och även visa att folk bryr sig.

Den allmänna åsikten i kompisgänget verkar vara att migrationsverket slumpmässigt väljer ut vilka som ska få stanna och vilka som ska få åka tillbaka. Frågan vad Sverige förlorar på att låta familjen stanna kommer upp flera gånger eftersom familjen kämpar hårt och vill vara goda samhällsmedborgare.

Feras Raad

Feras kompisar ställer verkligen upp och är beredda att kämpa för att få behålla sin kompis. På bilderna har kompisarna Diane Mugiska 19 år, Lina Sandström 19 år, Matilda Lundberg 18 år, Johannes Grönlund 18 år, Frans Sandberg 18 år, Johannes Granström 17 år, Alexander Axberg 18 år samlats tillsammans med Feras Raad 19 år för att visa sitt stöd för sin kompis.

Det känns bra att se att det finns ungdomar som bryr sig och engagerar sig i sådan här viktig fråga

. Johannes namninsamling finns på nätet om ni vill stödja familjen kamp för att få stanna.

Text och Foto: Emmelie Brännström

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.