Stridsflygplan nära krasch

06 SEP 2012
Skrivet av :

I förrgår var flygövningen Nordic Air Meet i Norrbotten ytterst nära att drabbas av en katastrof. Ett danskt F16-plan fick motorstopp och piloten lyckades inte återstarta förrän på 6000 meters höjd.

Stridsplanet var tillsammans med andra danska stridsplan ute på övningsuppdrag när motorstoppet inträffade. Det hände i samband med att efterbrännkammaren skulle slås igång. En störtdykning från 12 000 meter till 6 000 meter hann ske innan piloten lyckades avvärja en krasch genom att återigen få igång motorn.

– Hade inte återstrartningen lyckats så hade det såklart blivit en olycka, säger Agne Widholm på Statens haverikommission som ser allvarligt på händelsen. Det är ännu oklart varför motorn stannade uppe i luften. Agne Widholm igen:

– Det var någonting onormalt som inträffade men mer än så kan jag inte säga för vi har inte alla uppgifterna.

Under dagen kommer Statens haverikommission att ta del av kompletterande uppgifter för att besluta om man ska utreda orsaken närmare. Uppgifter till media säger att motorstoppet kan ha orsakats av kontaminerat, alltså förorenat flygbränsle.

– Jag har inte hört de uppgifterna, men generellt är det så att när det inträffar den här typen av händelser med motorstopp, så ingår det i åtgärderna att man tar bränsleprov, säger Agne Widholm.

Lyssna på P4:s reportage om händelsen

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.