Jubileum med framtidstro,

11 SEP 2012
Skrivet av :

finansieringslösningar och fotboll

Styrelsen på besök i fabriken.
Framtidstro, finansieringslösningar och fotboll. Det präglade Älvsbyhus’ 100:e styrelsemöte. – Vi arbetar långsiktigt och vet att husmarknaden kommer att vända uppåt igen någon gång, säger Rune Andersson, styrelseordförande.
Styrelsen för Älvsbyhus på bolagets möte nummer 100!
Redan 1960 började Älvsbyhus tillverka modulbyggda trähus. Verksamheten utvecklades successivt och växte. Däremot gick det lång tid mellan styrelsemötena under företagets ungdom .
Men sedan Rune Andersson och Donald Johansson övertog bolaget 1995  har det varit tre stycken varje år.  På tisdagen firades Älvsbyhus’ styrelsesammanträde nummer 100! – Jag har väl varit med på ungefär hälften av dessa under mina år i bolaget, berättar Andersson.
Trots en krympande husmarknad så präglades jubileumssammanträdet av framtidstro. – Vi vet att det kommer att vända men inte när, betonar Kent Johansson, verkställande direktör.
Därför arbetar Älvsbyhus långsiktigt. – Vi har de ekonomiska musklerna att göra det tack vare en stark balansräkning, förklarar Johansson och påminde om den finansieringslösning Älvsbyhus numera erbjuder sina kunder. – Vi har inte haft någon aktieutdelning det senaste året. Allt för att ladda balansräkningen med ännu mer pengar så att vi kan hjälpa våra kunder att finansiera sina husköp. Men det är ändå inte lätt. Många måste först sälja sin lägenhet innan de kan köpa av oss, inflikar Rune Andersson. – Det blir ofta något av ett moment 22 över det hela, konstaterar Johansson.
Den svenska husmarknaden är dyster. För sex år sedan, 2006, såldes över 10 000 nyproducerade villor i Sverige. I år pekar prognosen på cirka 4 000. – Vi får vara glada över att ha verksamhet i Finland och Norge, säger Andersson.
Kent Johansson berättar att när fabriken i Älvsbyn var bolagets enda tillverkades 17 hus per vecka. – I dag är siffran 19 hus men fördelad på fyra fabriker.
Trots allt är tron är stark på att det snart kommer en vändning. – I sådana här tider är det bra att kunna luta sig mot en stark koncern, menar Andersson.
Av tradition brukar bolagets styrelsemöte i september alltid hållas i Älvsbyn. Undantaget var ifjol när styrelsen besökte fabriken i finska Kauhajoki.
Hur firar ni jubileet? – Med att tillverka ett hus extra, svarar Kent Johansson med ett skratt.
Vad gör ni efter mötet? – Då samlas vi för en bit mat och för att titta på VM-kvalet i fotboll. Sverige spelar ju mot Kazakstan i kväll och alla i styrelsen är fotbollstokiga. Vi har en tipptävling mellan varandra.
Men det är inte bara där Älvsbyhus koppling till fotboll kommer in. – Nästan alla av våra styrelsesammanträden på senare år har på dagen sammanfallit med Sveriges landskamper. Ändå planerar vi in våra möten ett år i förväg.
Kan det vara så att FIFA lägger matcherna efter er kalender? – Man kan nästan tro det (skratt).
På tal om fotboll så har för övrigt ordföranden Rune Andersson kallats för ”Trelleborgs viktigaste spelare” av tidningarna i sydsverige. Det beror på att han i många år stöttat klubben ekonomiskt och flera gånger räddat den från konkurs.
I styrelsen för Älvsbyhus ingår utöver Rune Andersson och Kent Johansson även följande personer; Stefan Johansson och Susann Lejon (syskon till Kent Johansson), Erik Anderssson, Johan Andersson (söner till Rune Anderssson), Anders Bülow, vd Mellby Gård (som ägs av Andersson), Hans Berggren, bankman, samt Robert Forsberg, facklig representant.
TEXT: TONY BERGLUND    FOTO: SUSANN LEJON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.