Invigning av toppmodern skola

13 SEP 2012
Skrivet av :

Sveriges – ja, kanske världens modernaste skola invigdes i Älvsbyn på onsdagen.
– Det är många barn som är avundsjuka på er, sade Mikael Damberg, s, riksdagsledamot, till eleverna på nya Knut Lundmarkskolan i sitt invigningstal.

För knappt tre år sedan brann Lekenskolanskolan ner.

– En katastrof, minns Bill Nilsson, kommunalråd, och fortsatte:

– Men redan samma kväll, klockan 24:00, hade vi vårt första krismöte och sedan har vi arbetat för att skapa någonting nytt och bättre. Knut Lundmarkskolan ger både våra barn och lärare fantastiska förutsättningar och oanade möjligheter.

Mikael Damberg, s, riksdagsledamot, invigde nya Knut Lundmarkskolan. Det var med stolthet som Nilsson talade på den formella invigningen (skolan har ju varit igång några veckor).

– I dag klappar hjärtat i mitt bröst lite extra. Vi kan skryta med Sveriges – ja, kanske hela världens modernaste skola.

Bygget har också följt alla planer, både tids- och budgetmässigt.

– Skolan blev till och med billigare än förväntat, Hör och häpna, berättade Nilsson med ett skratt.

Tillträdande rekorn, Linus Sköld, och den nuvarande, Urban Lindgren, visade runt i den nya skolan. Invigningstalare var Mikael Damberg, riksdagsledamot och ledare för socialdemokraternas riksdagsgrupp.

– Trots att jag tidigare arbetade med utbildningspolitik så är detta första gången jag får vara med om att inviga en ny skola. Det sker nämligen inte så ofta i Sverige. Därför är jag glad att få chansen.

Damberg berömde den nya skolan.

– Den är byggd på ett pedagogiskt smart sätt och med lekutrustning som lockar ut eleverna till aktiviteter på rasterna. På min dotters skola har de kämpat länge för att få någonting mer än gungor på skolgården. Tänk om de fick se allt ni har här i Älvsbyn..? Vad avundsjuka de skulle bli.

Att skolan dessutom nästan helt saknar korridorer skapar trygghet för eleverna. Någt Damberg också berömde.

– Kul att kommunen vågat satsa. Jag blir glad.

Skolan är döpt efter astronomen och vetenskapsmannen Knut Lundmark som växte upp i byn Krokträsk utanför Älvsbyn. Han räknas som en av pionjärerna inom galaxastronomin och var en av de första som visade att de så kallade spiralnebulosorna är självständiga stjärnsystem som ligger utanför vår egen Vintergata. Det påstås även att Lundmark (född 1889 och död 1958) brevväxlade med självaste Albert Einstein. Knut Lundmark lär nog le av stolthet i sin himmel över den nya skolan i Älvsbyn. För den erbjuder ett universum av möjligheter för både barn och personal.

Knut Lundmarkskolan

Knut Lundmarkskolan

TEXT: TONY BERGLUND FOTO: STERLING NILSSON/TONY BERGLUND, FLYGFOTO:PETER LUNDBERG

Se Nordnytts inslag om Knut Lundmarkskolan:

Inslag från när Lekenskolan brann, februari 2009, även här Nordnytt som sänt.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.