Den största tystnaden

13 SEP 2012
Skrivet av :

På Älvsbyns Folkhögskola pågår just nu en utställning om våldet mot kvinnor och barn i Kongo Kinshasa. Initiativtagare till utställningen är Brittlouise Landfors som inspirerades att måla tavlor och göra skulpturer när hon hörde ett radioprogram om hur våldtäkter används som vapen i kriget.

Med på utställningen finns konst som Brittlouise själv har gjort och även ett uppträdande av multikonstnären Yessiqa Lövbrand. Grundtanken är att informera om Kongo och väcka engagemang hos människor att göra vad de kan för att hjälpa de utsatta kvinnorna och barnen.

Det är tydligt att Brittlouise brinner för detta och väldigt djupt berörd av vad det är som pågår och när man hör vad det är som händer i Kongo Kinshasa så är det lätt att förstå varför. Även om hon själv aldrig varit till Kongo eftersom UD har avrått från det så säger hon att hon skulle vilja fara dit och se landet med egna ögon.

Namnet på utställningen kommer från kvinnorna som utsätts för våld skäms för det och vågar inte tala om det. Det har visserligen blivit bättre på senare år, men det är fortfarande ett stort mörkertal. Även barn och män utsätts för våld och tiotusentals försöker gömma sig i skogarna för att komma undan.

Utställningen kommer att pågå till och med den 2 oktober och den 25 september kommer FN observatören Johan Torgerstad att hålla en förläsning på detta tema.

Text och Foto: Emmeli Brännström

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.