Älvsbyfilm nominerad till Oscarsgalan

07 SEP 2012
Skrivet av :

Filmen Hypnotisören, som delvis spelats in utanför Älvsbyn, har av Svenska Filminstitutet nominerats till Oscarsgalan.
– Jag är jättestolt över att min första svenska film på 25 år utses till årets bästa av den svenska Oscarsjuryn, säger regissören Lasse Hallström.

Följ med bakom kulisserna med hjälp av Aftonbladet TV:

Hypnotisören har nominertas i klassen för bästa icke engelskspråkiga film. Men än är vägen till en Oscarsstatyett lång. Av alla filmer som skickas in (förra året var det 65 bidrag i kategorin) går fem vidare. Förra årets svenska bidrag, Svinalängorna, klarade inte första gallringen. De slutgiltiga nomineringarna presenteras den 15 januari.

Som vi tidigare berättat var stjärnkvartetten Lena Olin, Lasse Hallström, Tobias Zilliacus och Mikael Persbrandt i Älvsbyn under februari för att spela in delar av filmen Hypnotisören.

Filmen Hypnotisören bygger på en roman av Lars Kepler (en pseudonym för Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril) med samma namn. Boken har fått flera uppföljare. Återkommande huvudperson i historierna är kriminalkommissarie Joona Linna. Kriminalkommissarien spelas av Tobias Zilliacus.

I boken är läkaren Erik Maria Bark den andra huvudpersonen som spelas av Mikael Persbrandt. Erik Maria Bark använder sig av en omstridd form av hypnos för att hjälpa till att lösa brott. Hans fru, Simone, spelas av regissörens fru och megastjärnan Lena Olin.

Hypnotisören blir den första filmen Lasse Hallström regisserar på hemmaplan i Sverige sedan de båda Bullerby-filmerna i slutet av 1980-talet. Den 28 september har ”Hypnotisören” svensk biopremiär.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.