Tummen upp för nya skolan

20 AUG 2012
Skrivet av :

Förväntningarna var höga, både bland elever och personal, när det på måndagen var dags för terminsstart i nya Knut Lundmarkskolan. Sveriges modernaste skolbyggnad.
– Nu ska vi bo in oss och bli som en enda stor härlig familj, hälsade Urban Lindgren, rektor, i sitt välkomsttal.

Skolan är döpt efter astronomen och vetenskapsmannen Knut Lundmark som växte upp i byn Krokträsk utanför Älvsbyn. Han räknas som en av pionjärerna inom galaxastronomin och var en av de första som visade att de så kallade spiralnebulosorna är självständiga stjärnsystem som ligger utanför vår egen Vintergata. Det påstås även att Lundmark (född 1889 och död 1958) brevväxlade med självaste Albert Einstein.

Knut Lundmark lär nog le av stolthet i sin himmel över den nya skolan i Älvsbyn. För den erbjuder ett universum av möjligheter för både barn och personal.

– Nyfikenheten på vår nya skola är stor. Många från övriga delar av Sverige vill hit och titta på den, förklarade rektor Lindgren.

Och till arkitekturen liknar Knut Lundmarkskolan mer en flygterminal än en traditionell skola. Invändigt finns inga korridorer. Istället har varje klass en egen ”gate” till sina lektions- och grupprum. Invändigt är skolan helt ”sko-fri”. Ytterskor lämnas i ”slussarna”. Röstmeddelande kan skickas i hela skolan och displayer visar information, exempelvis vilken mat som serveras. Även i klassrummen används senaste tekniken.

– Både byggnadsarkitekten och inredningsarkitekten har verkligen tänkt till. Jag är mycket nöjd över resultatet, betonade Lindgren när han visade runt. Lindgren berättade också om förmånen att få vara delaktig i planeringen av den nya skolan.

– Vi åkte på studiebesök till andra delar av landet för att hämta inspiration och intryck. Det har varit en fantastisk erfarenhet och lett fram till ett mycket bra slutresultat.

Förväntningarna var stora både bland barn och personal. Invändigt har skolan stora gemensamma ytor och specialrum för allehanda ändamål som dans, film, teknik, vattenexperiment med mera.

– Plus en fantastisk matsal, tillade Lindgren och fortsatte:

– Vi har också medvetet krympt på personalutrymmena. För tanken är ju att lärarna ska vara med eleverna.

På nya Knut Lundmarkskolan finns elva klassrum som fylls av totalt 200 elever från förberedande klasser till årskurs 3.

– Vi kommer även att ha fritids här på eftermiddagarna, förklarade Lindgren.

Skolgården är utrustad med allehanda lekutrustningar och spelplaner.

– Dessutom har vi ju fördelen att ligga granne med fotbollsplanerna, ishallen, badhuset, sporthallen och friidrottsanläggningen. Till skidbacken är det gångavstånd, påpekade Lindgren.

Personalen, som uppgår till ett 30-tal anställda, är till stor del den som fanns på gamla nedbrunna Lekenskolan, som nu alltså ersatts av Knut Lundmarkskolan.

– Det byggs ju inte så många skolor i dag. Därför är det extra glädjande att vi i Älvsbyn har fått möjlighet till en sådan här miljö.

Ur askan från Lekenskolan har en pedagogisk förebild växt fram. Det var inte bara barnen som med spänning såg fram mot skolstarten på måndagen. Även personalen verkade förväntansfull.

– Tänk att jag hann få vara med om det här, sa en av lärarna spontant på skolårets första dag i Älvsbyn.

Den nya miljön har redan bidragit till en del överraskande initiativ.

– Vi har en 6-årig elev som själv forskat kring Knut Lundmark och vet mer än de flesta av oss i personalen om honom, avslöjade Lindgren med ett skratt.

Namnen på fritidsavdelningarna har också anknytning till Knut Lundmark, rymden och astronomi; exempelvis Raketen, Andromeda med mera.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.