Segelflygets dag lockade

25 AUG 2012
Skrivet av :

Från sin hemmabas vid Högheden strax söder om Älvsbyn finner vi Seflygcentrum i Norr som kan erbjuda fina förhållanden för segelflygaren som idag måste anses som fullständigt unika och mycket attraktiva. Med de orden marknadsför sig Älvsby Flygklubb under lördagens segelflygets dag, där man dessutom bjuder på ett strålande väder, som kanske bidrar till att antalet besökare hela tiden ökar.

Åke Svensson, en av klubbens veteraner, talar sig varm om klubbens genuina läge och alla dess möjligheter. Han berättar också om att man inom klubben innehar fina placeringar i höjdflyg med både svenska mästare i tremannalag och individuellt under innevarande år.

Dessutom har det de senaste åren det börjat komma flygande turister i segelflygplan, inte minst från tyskland där tydligen Älvsby Flygklubb skapat sig ett gott rykte. Även danskar och kineser (!) har kommit på besök. I klubben finns även Jan-Ole från Norge som både bor här uppe på Högheden och flyger i klubbens färger under stora delar av året.

Älvsby Flygklubb flyger från två flygfält, under våren/försommaren är det Långnäs/Piteå Flygplats tills Högheden har torkat upp efter snösmältningen. Kommande helg flyttar vi vår verksamhet till Hemavan på vårt årliga fjällflygläger, avslutar Åke Svensson.

Bo Vikström, även han veteran i klubben, berättar att klubben har ett fritt luftrum och goda termikförhållanden ca 50 km från kusten, ljusa nätter (maj, juni och juli) med solsken på höjd, obegränsad sikt i ren luft som är en verklig upplevelse.

Efter en svacka har nu klubben börjat komma på fötter igen och nu satsas till 100% på att komma igen. Flygfältet är även en tillgång för affärs- och privatflyget där många kommer redan nu när de har ärenden inom Älvsby Kommun.

Jan Larsson som är vice Ordförande i klubben har flugit i ca 20 år. Han ser demonstrationsflygning som något mycket viktigt för klubben att aktivt bjuda på segelflygsporten, inte minst kanske försöka nå fler samt få flera som börjar flyga segelflyg.

– Demonstrationsflygning är att försöka ge våra passagerare så positiv upplevelse som samtidigt ger en bild av hur det är att vara segelflygare. Vi lyssnar alltid på passagerarens önskemål, så en flygning är aldrig den andra lik.

På lördagen var det Micke Bäckström från Boden en av de som fick en demonstrationsflygning som en försenad 50-årspresent av sina vänner. Han var lyrisk efter landningen och berättade glatt om sin fantastiska upplevelser för sina närvarande vänner.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.