Proffsigt och totalt utlämnande

10 AUG 2012
Skrivet av :
Drygt 200 bänkade sig på fredagskvällen i Kanislogen på läktarplats för att se premiärföreställningen av önskerepris på Hemilghuset med revygruppen Äxter.
Hemlighuset är en fars skriven av Krister Classon och Curt Petterson, där man får följa den alkoholiserade TEKO-direktören Ludvig Olsson och dennes jobbiga dag. Ludvig har nämligen gjort en ”liten felsatsning” och satsat en stor summa pengar på kalasbyxor, som inte säljer så bra som han hoppades. Men han har även lovat dansösen Marlyn en rejäl summa pengar, vilket han självklart inte har då han efter sin felsatsning blivit en aning pank. 100 000 osålda kalasbyxor och 50 000 kronor bortlovade till en dansös, detta kan ju inte sluta bra för Ludvig… Eller?
Handlingen kryddas med inlevelse och ett utmanande mimikspel med ordaval på en känd dialekt, som osökt får en att känna att Hemlighuset är i Älvsbyn och att de personligheter som finns med där också är Älvsbybor.
Jan Lundberg som den mycket hjulbente direktören Ludvig Olsson, gör en strålande rolltolkning och som döljer en hel del starka drycker på de mest otoliga ställena i dekoren samt en ständigt tilltrasslande golvkudde.
Hans hustru spelad av Bitte Lundström som går upp i varv och behöver minst två Valium, för att gå igång.
Dotter spelad av Eva Lundström har det inte lätt med kärleken och kämpar med att få kontakt med sin tilltänkte, som pryar som Ludvig Olsson stand in spelad av Erik Ellingsson och den virrige privatdetektiven med noll koll på aktsier eller
som postorderdirektören med pondus spelad av Andreas Wiklund som i sin tur blir förälskad i Ludvig Olsson tilltänkte sekreterare eller var det dansös i rolltolkning av Anneli Lundberg.
Kanske blir allt detta lite förvirrande, men det är det som är kryddan i Hemlighuset och i Äxter:s medlemmars tolkningar av rollerna.
Så,  vågar man gå på Coop Extra utan risk för att bli jagad av personalen, eller köpa något på Radiohuset.. vem vet
Med andra ord Hemlighuset roar och föder stora kända skådespelarprofiler i Älvsbyn, som står sig mycket bra och kommer att bli väl omtaldade på byn..
Speltid drygt 2 timmar med en paus.
Betyget blir högt 5 av 5 är inte i underkant i alla fall.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.