Ny fotograf i Älvsbyn

24 AUG 2012
Skrivet av :

I en villa i Nygård bor Åsa Pettersson, 32 år, med sin man Thomas och sönerna Olle och Harry. För 4 månader sedan så startade Åsa en enskild firma, ÅPhoto, för att få utveckla sitt stora intresse. Fotografering!

Åsa jobbar till vardags som grundskolelärare i en förskoleklass på Parkskolan. Att hon valt att starta enskild firma som bedriver fotografering, bildbehandling och försäljning av bilder är på grund av sitt brinnande intresse för fotografering.

– När jag var liten så fotade jag mycket, dock med enkla kameror och med automatinställningar. Numer ställer jag högre krav på mina bilder, det är så mycket man kan göra med manuella inställningar som gör bilderna bättre!

Utveckling

Under sin föräldraledighet kände att hon att hon ville studera något som riktade sig mot hennes intresse.

– Jag letade på nätet och hittade en utbildning på Musikhögskolan i Piteå, via Luleå Universitet, som heter Digital Foto. Den var på 7,5 poäng och räckte hela höstterminen med en kvällsträff varannan vecka. Det passade mig utmärkt!

– Att gå en fotoutbildning är väldigt inspirerande. Det var många nybörjare men även en hel del som hållit på länge med foto. Så mycket tips och råd fick man från dem också. Utbildningen avslutades med en fotoutställning med våra egna bilder.

När kursen tog slut vid jul kände Åsa att det fanns så mycket mer att lära och blev då tipsad om fortsättningskursen Ljussättning för fotografi. Även den på 7,5 poäng

– Den läste jag dagtid under våren. Ljussättning är väldigt spännande! Vad man ska tänka på vid modellfotografering, när man ska fota glas eller stilleben där man ljussätter en viss punkt. Ja, allt man fotar är ju beroende av ljus!

Enskild firma

Under ljussättningskursen kom tanken på att starta en enskild firma. Pärlfoto i Älvsbyn skulle lägga ner och det kändes rätt att starta igång för att kunna erbjuda porträttfotografering.

– En anledning till att jag valde det här är att få fortsätta utvecklas med att få fotografera andra än de som är närmast.

– Porträttfotografering är det jag brinner för. Jag älskar svart/vita bilder! De är så enkla och stilrena och håller över tid, säger Åsa. Men givetvis fotar jag i färg också.

Till jul kommer en timrad fotostudio stå färdig på Åsas gård och det ser hon fram emot.

– Jättekul att få sätta upp väggar med bakgrund och att kunna få ha ett ställe där allt är klart inför en fotografering. Fram till dess fortsätter jag att fota hemma i min tillfälliga studio. Behovet av porträttfotografering finns i Älvsbyn och det känns kul att kunna erbjuda den servicen lokalt. Under sommaren har jag haft förmånen att få fotografera ett brudpar och även familjefoto utomhus, avslutar Åsa.

TEXT OCH FOTO: ULRICA HAMSCH

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.