Linedancefest på Kanis

24 AUG 2012
Skrivet av :

För 10 år sedan började ett glatt gäng Älvsbybor med något helt nytt, under ledning av Ingvar Öhlund från Lillpite Ullstrumpers så drog man igång de första kurserna i Linedance. Helgen den 24-26 augusti så firar man sitt tioårsjubileum med internationella världsstjärna, dans och seminarium i dagarna tre.

Ett hundratal dansare räknar man med kommer och redan nu så finns det anmälda från bland annat Örebro, Uppsala och Vasa där den främsta anledningen kanske är att man lyckats lockat hit en riktig världsstjärna inom Linedancevärlden nämligen Rachael McEnaney från England. Hon är en av grundarna till världsorganisationen Masters In Line (senare World Dance Masters) och hennes meriter inkluderar bland annat 6 Crystal Boots bara under 2011/2012, linedancevärldens motsvarighet till ”Oscars”.

Rachael håller dock inte bara på med Linedance, hon är även Zumba-instruktör och kl 12:00 på söndagen (den 26:e augusti) så kommer hon att hålla ett Zumbapass dit alla som vill prova på är välkomna. Platsen är Kanislogen under alla dessa dagar och dagarnas aktiviteter kommer att innehålla det mesta från tidig morgon till kväll.

Linedance som startade i Älvsbyn 2002 växte rejält de första åren, och det var närmare 40 medlemmar som mest.2005 bildades en egen förening ”Älvsby Linedance Gäng” som för närvarande består av 17 tappra medlemmar och där Elin Sjögren är ordförande.

Målet har alltid varit social dans och att ha roligt, verksamheten bedrivs året runt utan några avbrott för varken sommarlov eller julledighet. För Älvsbybornas del märkas Älvsby Lindance Gäng verksamhet mest när vi tränar på scenen i Lomtjärnsparken under somrarna.

Förutom att bara dansa så har föreningen även egna koreografer Kenneth Nilsson och Rickard Tapper som inspirerar till att göra egna danser som tyvärr är väldigt svåra att sprida ut i världen. I stort sett är det bara vid tävlingar som vi kan sprida dessa calls.

Vid tävlingen Swedish Masters 2009 gick det dock enormt bra för föreningen med både med en seger och andra plats samt att danserna lyckades sprida sina calls över hela världen, ända bort till Sydafrika, Hong Kong & Taiwan. I år siktar Älvsby Lindance Gäng koreografer på att prova lyckan på VM i Blackpool nu i augusti.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.