En kram för allas lika värde

24 AUG 2012
Skrivet av :

Sverige är det mest onormala landet i världen. Det tycker Leo Razzak, som bjöd på en fascinerande föreläsning under fredagens Företagarfrukost. Han är bara 25 år men redan ”Hej och du” med topparna i svenskt näringsliv och medlem av Kungens Rotaryklubb. Leo Razzak har gett det sociala entreprenörskapet ett ansikte. 

– Svenskarna tror inte på någonting utom dem själva. Ibland knappt ens det, påminde han och gav alla någonting att tänka på över helgen.

Leo Razzak är social entreprenör men har tidigare arbetat som politisk reporter på Ekot, Sveriges Radio. Nu tänker han studera till TV-producent på Dramatiska institutet. Leo kan du för övrigt se i SVT:s programserie Justitia på Kunskapskanalen. Kanske presenterade också Razzak lösningen på hur Forum kan användas lyckosamt i framtiden.

Leo Razzak är stockholmaren som har sina rötter i Rosvik (han har även släkt i Älvsbyn) och Bangladesh. Hans far kom som student till Umeå och träffade där hans mamma som undervisade i svenska. Efter en brokig uppväxt hamande Leo så småningom på aktivitetscentrumet Fryshuset – Sveriges populäraste mötesplats. Där blev han personligt bekant med grundaren Anders Carlberg.

– Anders är rätt bufflig och jag var en rebell. Men vi fattade tycke för varandra och där började min resa, berättade Razzak som bjöd på en väldigt personlig föreläsning.

Carlgren, själv entreprenör, skapade Fryshuset efter att ha retat sig på att hans unga anställda med invandrarbakgrund kom sent till jobbet och gick hem för tidigt. Efter samtal visade det sig att grabbarna spelade basket tidigt på morgonen och tidigt på eftermiddagen innan föreningarna kom dit.

– Så han hyrde ett industrihus, ett gammalt fryslager, i Stockholms innerstad och byggde en basketplan. På den vägen är det, förklarade Razzak.

”Lyssna på människor. Acceptera både deras goda och dåliga sidor. Då skapas en genuin relation. Däremot behöver man inte respektera dåliga sidor” menade Razzak.

I dag har Fryshuset utvecklats till ett aktivitetscentrum som omsätter 220 miljoner kronor med 450 anställda. Fryshuset är i dag en samlingspunkt för fritidsaktiviteter, utbildning och sociala projekt riktade till ungdomar. Numera huserar verksamheterna i södra Hammarbyhamnen sedan de gamla lokalerna blivit för trånga.

– Fryshuset skapades spontant, utan visioner och handlingsplaner, tack vare att någon trodde på människors inneboende kraft, betonade Razzak och fortsatte:

– Problemskapare är också problemlösare.

Han tog polisen Arne Danner som ett gott exempel.

– Arne följde gängen i Stockholm och var nyfiken på ledarskapet. Ofta leds gängen av en karismatisk person som använder sina egenskaper till destruktiv hämndlystnad. Men samma egenskaper kan användas i goda syften. Det var så organisationen Non fighting generation föddes.

Razzak förklarade att problemen ofta uppstår ur en slags identitetskris. Något han själv känt som ”halvsvensk”.

– Vi hamnar lätt i utanförskap och får aldrig vara med på festen. Får man inte vara med då försöker man förstöra eller snacka skit.

Han uppmanade de närvarande på Företagarfrukosten att tänka till. I Sverige finns i dag 62 000 invandrare med validerad universitetsexamen.

– Men nästan ingen får jobb. Min pappa har dubbel examen som nationalekonom men fick aldrig någon anställning utan startade eget.

Razzak uppmanade älvsbyborna att se möjligheterna. Att ta till vara på människornas styrkor oavsett ursprung. Han påminde också om att svenskarna är lyckligt lottade.

– 97 procent av jordens befolkning har det sämre. Vem tänker på det..? På 140 år har Sverige gått från ett fattigsamhälle till ett av världens rikaste länder. Då kräver ni att invandrare med en helt annan bakgrund och värderingar ska göra samma resa på en SFI-kurs!

Razzak uppmanade åhörarna att våga göra misstag.

– Som liten provade jag på olika sporter. Men skateboard var det bästa jag gjort. Där sätter man ett trick av tio. Men när man lyckas applåderar hela hallen. Ingen bryr sig om missarna.

– Det värsta är inte när vi missar våra mål. Mest tragiskt är att inte ha några mål alls. Allt för många i Sverige vandrar utan horisont.

Utan att själv veta om det kanske Leo Razzak kom med lösningen på hur Forum ska användas. Varför inte göra som Anders Carlgren? Gör Forum till ett hus för alla – ett aktivitetscentrum som sjuder av liv. Där verksamheterna skapas spontant utan krångliga handlingsplaner eller konstruerade visioner…

Mycket mer skulle kunna skrivas om Leo Razzaks föreläsning. Han besökte på torsdagen även gymnasiet och folkhögskolan. Detta är bara en kort sammanfattning av hans fängslande och faktiskt ofta roande föreläsning.

Leo Razzaks besök i Älvsbyn sponsrades av Sparbanken Nord – Framtidsbanken.

 

TEXT: TONY BERGLUND FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.