Sommar med Knall..

07 JUL 2012
Skrivet av :

Knalledagen 2012 har precis spelat sina sista toner för detta år. I år bjöd dagen på ett fullspäckat schema under solens varma strålar. Förutom köpmännens erbjudanden hade man även chans att pröva på Zorbing och heja på barnen i Knalleloppet. Dagen bjöd även på hästridning och musikunderhållning i Lomtjärnsparken, dock inte som det var planerat.

Knalledagen är ett sommarevenemang där Älvsbyns köpmän beger sig ut på gatan för att ställa ut sina bästa erbjudanden. Ifjol var de vackra vädret med besökarna och en varm sol seglade högt ovan Älvsbyn. I år följde vädret sin föregångare och varma plusgrader bjöd dagen på, dock med en växlande molnighet bakom sig.

Klockan 10:00 öppnade köpmännen sina stånd och handeln kunde börja. Längs den folktäta gatan fans finfina erbjudanden, som bland annat barnkläder, smycken, elektronikprylar, leksaker, läsk och en rad olika trevligheter.

Som tidigare år befann sig även Älvsbyns kommunalråd Bill Nilsson på plats för att erbjuda gratisprodukter, prata med förbipasserande och vissa upp olika kopparfynd som har gjorts i Laver.
Men det var inte bara köpmännen som ställde ut. Även de tidigare prisbelönta företaget Framtid i Norr befann sig utomhus för att bjuda förbipasserande på kaffe, saft och bulla, samt en trevlig pratstund. Man fick även ta del av information om vad företaget har att erbjuda.
För den hungrige fanns det självklart ett och annat ställe att besöka för att mätta sin hungriga mage. På centrum hade man uteservering för paltsugna, medan man mellan Konsum och ICA erbjöd nygrillade hamburgare.
En bit ifrån allt ståhej inne på byn befann sig medlemmar från Älvsby Ryttarförening som anordnade hästridning för dom som ville pröva på att rida.
Knalleloppet lockade många deltagare (ca 179) vid den 11 upplagan av Knalleloppet. Detta fördelat på ett antal klassermed barn från 0 år upp till 12 år. En tävling där det bara fanns vinnare, för alla fick medalj..
Sen var det det där med att gå på vatten ! För det går verkligen.. De som ville, fick prova på den nya flugan ”Sorbing” som är en luftfylld stor plastboll som man är innesluten i och kan gå eller springa på vattnet med. Benny Karlsson från Olstorpet hadde ingen brist på de som ville försöka under fyra timmar.
På schemat var även Småstjärnorna inplanerat. Men då publiken anlänt möttes dom av en mindre trevlig överraskning: Evenemanget var inställt på grund av för få deltagare. Men som tur var var den 10 åriga Petter Vikström redo att underhålla publiken med ett imitationsnummer. Petter visade publiken var skåpet skulle stå när han uppträde till Michael Jacksons låt ”Smooth Criminal”. Efter låtens slut tog Petter farväl á la robot-style, innan han fick mottaga publikens applåder.
Vid 19:00 skruvade man upp volymen i Lomtjärnsparken och musikgenren ändrades från pop till hiphop. Det var nämligen dags för kvällens musikframträdanden att dra igång.
Bakom arrangemanget finner man tjejerna Jennifer Markström, Emma Holm, Cecilia Lundh och Moa Brynolfsson. Genom ett brev till kommunalråd Bill Nilsson om de trista tonårslivet i byn stämdes ett möte mellan Jennifer, Bill och Älvsbyn fritids- och kulturchef Kjell Tegnelund för att diskutera detta. Resultatet av mötet blev ett musikevenemang i Lomtjärnsparken.
– Det känns nervöst. Vi får hoppas på det bästa, men vara förberedd på det värsta, berättade tjejerna några timmar innan start.
Först ut var kvällens konferencier Patrik Öhlund som värmde upp publiken, för att sedan presentera kvällens första band, de singelaktuella piteåbandet ”Filip Lundgren & Barnen”. Bandet bjöd publiken på låtar som ”Ge för att ta”, ”Vad vill du bli när du blir stor” och den nysläppta singeln ”Septembernatt” Efteråt kickade hiphopparna igång och först ut var Rasmus Mörtberg från Luleå som bjöd på ett par tunga beats om livet. – Jag har nog världens bredaste musiksmak. Jag gillar allt från klassisk musik till det här, berättade Patrik Öhlund efter Rasmus’ uppträdande. Sen var det dags för Älvsbyns egna hiphoppare Dio ”D-Lux” Intchasso att äntra scenen och framföra sina låtar inför ett par hundra åskådare. Under framträdandet sattes publiken i gungning till låtar som ”Min gudinnah” och den rykande heta ”Håll huvet högt”. Kvällen avslutades med stockholmsgruppen RMK & Toppen. RMK blev känd efter sitt uppträdande i TV4:as programsatsning ”Talang” där de tog sig till final.

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.