Ny landshövding i Norrbottens län

05 JUL 2012
Skrivet av :

Regeringen har idag utsett riksdagsledamot Sven-Erik Österberg till ny landshövding i Norrbottens län. Förordnandet gäller från och med 1 oktober 2012 till 30 september 2018. – Jag är både mycket glad och mycket hedrad att få det här förtroendet. Det känns särskilt roligt att få komma till Norrbotten, ett län med fantastiska utvecklingsmöjligheter, säger den nye hövdingen.

– Jag är mycket glad att regeringen idag utsett Sven-Erik Österberg till landshövding i Norrbottens län. Han är en mycket erfaren politiker som i många år innehaft tunga politiska poster inom en rad skilda områden. Han har också erfarenhet från kommunpolitik och har god förståelse för den lokala politikens roll. Norrbottens län är inne i en expansiv fas med bland annat en gruvnäring som fått ny fart, och Sven-Erik Österbergs kunskap och stora kontaktnät kommer att vara en stor tillgång för länet framöver, säger civilminister Stefan Attefall.
Sven-Erik Österberg är idag riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ledamot i konstitutionsutskottet. Han var under åren 2004-2006 biträdande finansminister. 2008-2011 var han gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Han har tidigare bland annat varit ordförande i arbetsmarknadsutskottet (2000-2002) och i finansutskottet (2002-2004) och ledamot av dåvarande lagutskottet.
– Jag är både mycket glad och mycket hedrad att få det här förtroendet. Det känns särskilt roligt att få komma till Norrbotten, ett län med fantastiska utvecklingsmöjligheter. Eftersom näringslivsfrågor är en av de frågor som ligger mig varmt om hjärtat kommer det att bli spännande att få vara en del av den positiva utveckling som Norrbotten just nu befinner sig i. Jag har också själv en bakgrund i skogsnäringen, en näring som alltid haft stor betydelse för Norrbotten, och känner mig väl bekant med de frågorna, säger Sven-Erik Österberg.
Sven-Erik Österberg är sedan 1995 ordförande för Socialdemokraterna i Västmanlands partidistrikt, och sedan 2009 är han också ledamot i partiets verkställande utskott. I början av 1990-talet var han kommunalråd i Skinnskattebergs kommun. Han är från början skogsarbetare.
Sven-Erik Österberg är född 1955.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.