Musikaliska kontraster

26 JUL 2012
Skrivet av :

På torsdagskvällen bjöds det på ordentliga musikaliska kontraster eller vad sägs om ”Musik i sommarkväll” inför dryga tjugotalet åhörare i Kyrkan där Maria Sidorova bjöd på harpaspel i det högre skolan där musiken svängde över många hundra år, i musik med anknytning till både instrumentet som har sina rötter minst 3000 år bakåt i tiden. Musik av Claude Debussy, Camille Saint-Saëns opera ”Samson and Delilah”, Giuseppe Verdi och Franz Liszt var några av de kompositörer som passerade revyn i toner från Maria Sidorova harpa under denna timme av ”Musik i sommarkväll”.

Maria Sidorova är utbildad harpist från Ryssland som spelar solokonserter eller i kammarensembler och duos med olika instrument, t.ex. harpa & dragspel, harpa & blockflöj och harpa & sång, och är just nu på turne runt om i Sverige.

En liten andakt hant även Yvonne Nordqvist med där hennes lille sons tankar om döden hants med och hon själv försökte hon placera Harpan och dess toner i det himmelska rummet, tillsammans med allt det vardagliga som städa, tvätta och diska.

Maria Sidorova fick efter konserten ta emot många frågor om dels harpan som instrument, hur svårspelat det är och hennes skolning till en fantastisk harspelare. När vi sedan öppnar dörren på väg hem så möts vi av toner nerifrån Lomtjärnsparken där SMÄKK bjuder på torsdagsmusik och Wilson Pickett låten ”The midnight hour” hörs över nejden, kan man tala om kontraster och en musikalisk resa på över 3000 år samma kväll i Älvsbyn.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.