Sommarakademi blev ett kärt återseende

26 JUN 2012
Skrivet av :

Den 12 juli 2011 gästade Piteå Sommarakademi kyrkan i Älvsbyn för att uppträda för besökarna. Klassiska toner strömmade då ut bland de närvarande som kommit för att lyssna på studenterna. Nu 11 månader senare gjorde Sommarakademin ett kärt återseende.

Ett 50-tal musikintresserade anlände till Älvsby kyrka under måndagskvällen för att lyssna på Piteå Sommarakademis musikframträdande. Ifjol höll studenterna från akademin ett uppträdande med fokus på klassisk musik, i år valde man att följa i de tidigare årets fotspår och framföra klassiska stycken av kända kompositörer. Ackompanjerade utav pianisten Staffan Sundström begav sig musikerna tillsammans med publiken på en resa till bland annat 1700-talets Österrike och 1800-talets Norge. Årets ensemble bestod av Agnes Auer på sång, Paula Zarén på violin, Chiara Re på trumpet och Antonio Hallongren på cello.

Först ut var duon Paula Zarén och Antonio Hallongren, som tillsammans framförde Georg Friedrich Händels komposition ”Passacaglia” för publiken. Sedan var det Chiara Res tur att blåsa ett par toner i sin trumpet. Hon bjöd på den rumänska violinisten George Enescus egenkomponerade låt ”Légende”.

Men den som satte högst toner under kvällen var sopranen Agnes Auer. Agnes framförde bland annat Wolfgang Amadeus Mozarts kreation ”Susannas aria”, som skrevs till succéoperan ”Figaros bröllop”. Figaros bröllop är en komedi som handlar om allt mellan romans, otrohet och begär, ja helt enkelt lite av allt smått och gott.

– Det är lite som Se & Hör på den tiden, förklarade kursledaren och presentatören Andreas Hedlund.

Med sin rejäla pipa imponerade Agnes publiken och fick finfin kritik efter genomförd konsert.

Tillsammans bjöd studenterna på ett rejält vackert uppträdande under den varma sommarkvällen. Ljuva toner från trumpet, violin, cello och piano kombinerat med sopransång visade sig vara en vinnande formel för att starta den nya veckan.

På torsdag startar kyrkans musiksatsning ”Musik i sommarkväll”, ett gratis arrangemang där musikintresserade är välkomna till kyrkan för att lyssna på olika uppträdanden. Den första underhållningen står sångerskan Elisabeth Melander för, tillsammans med pianisten Christian Mjörndal och saxofonisten Mike Hamilton.

Se fler bilder från konserten nedan.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.