Psalmer på många sätt

09 JUN 2012
Skrivet av :
Musikkvällen i kapellet vid Lillstrand på lördagskvällen bjöd på en helt annan tolkning av psalmer och dess text och musik än vad som är vanligt. Dryga 50 talet öhörare hadde sökt sig ut för att lyssna till Mattias Ottestig Trio där även hans hustru Maria deltog.

Med hjälp av egna tolkningar/arrangemang av närmare tiotalet psalemer fick Mattias Ottestig åhörarna att känna dels musikens variation med nya arrangemang, men även ta del några trevliga sätt att förändra framförandet genom exempelvis att ändra takten från 3 takt till 4 takt.

Genom att även visuellt med hjälp av en storbilsdvideo låta åhörarna att hitta vissa strofer i de framförda psalmernas texter, så blev det som att tillföra en ytterligare dimensioner av hela kvällen, då textens innehåll blev nästan övertydlig.

Även Maria Ottestig tolkade av psalmerna på ett lättsamt sätt och fick även den önskade mellankoliska norrländsk famtoningen att bli kompakt.

Från början framhöll Mattias Ottestig att applåder och sång undanbads och att åhöraren skulle lyssna på musiken och hitta inebörden i texterna.

Till slut fick dock även åhörarna sjunga med och kvällen avslutades med en unison sång av den sista versen av psalmen ”Jesus, Jesus låt mig bönhörd bli..” och en välkommen applåd avslutade kvällen innan fika eller hamburgare intogs.

Tänk bara på vad en nyans i musik och text kan betyda, en musikalisk upplevelse som man inte glömmer i första taget och troligen ger många nya dimensioner även i fortsättningen.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.