Miljonregn över kommunen

27 JUN 2012
Skrivet av :

Mångmiljonbelopp ska återbetalas till alla kommuner och landstinget i Norrbotten i höst. Det handlar om återbetalning av premier för avtalsförsäkringar. Pengar som kommuner och landsting betalt in för sin personal under 2007 och 2008.

Bakgrunden är att försäkringen är överkonsoliderad, det vill säga att det har betalats in för mycket pengar, efter den mycket kraftiga nedgången i långtidssjukskrivningar och förtidspensioneringar.

Hur stort belopp kommuner och landsting får tillbaka beror på hur stor verksamhet som låg i egen regi åren 2007 och 2008, eftersom premien varit en procentsats av lönesummorna i kommun/landsting.

Norrbottens läns landsting får totalt tillbaka 90 miljoner kronor.

En av de kommuner som får pengar tillbaka är Älvsbyn, och kommunalrådet Bill Nilsson (S) är glad över beskedet.

– Nio miljoner bara dimper ner, det känns jättebra, säger Bill Nilsson.

Men trots de extra pengarna så råder det ingen brist på hål att stoppa dem i fortsätter han. Och pengarna kommer att gå till att betala tillbaka en del av kommunens lån berättar Bill Nilsson.

TEXT: Sveriges Radio Norrbotten

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.