Mammografibussen havererade

28 JUN 2012
Skrivet av :
Ett 30-tal kvinnor i Älvsbyn, som var kallade till mammografiundersökning, fick vända hem med oförrättat ärende. Röntgenapparaturen i bussen hade gått sönder.

Lars-Ingvar Wendt

–  Att istället erbjuda dem en tid i Sunderbyn eller Piteå är ingenting annat än en skandal. Landstinget får väl komma hit en gång extra med bussen, tycker Lars-Ingvar Wendt, folkpartist.
Landstingets mammografibuss hade parkerat utanför vårdcentralen i Älvsbyn på torsdagen. Men under förmiddagen havererade röntgenmaskinen. Det drabbade ett 30-tal kvinnor.

– Vi kallade på en reparatör och fick apparaturen lagad. De kvinnor som vi inte kunde utföra undersökningen på har erbjudits att åka till Pite Älvdals sjukhus eller till Sunderbyn. De får också reseersättning, berättar Agneta Spaton Norqvist, informatör på landstingets division Diagnostik.

Att 30 kvinnor från Älvsbyn tvingas åka till sjukhuset i Piteå …

Men Wendt är inte nöjd med den lösningen.

– Att åka till och från Sunderbyn eller Piteå tar minst en halv dag i anspråk. På grund av spridda tider går det inte heller att samåka. Enklast vore väl om landstinget kör hit bussen en gång till, istället för att 30 kvinnor ska åka från Älvsbyn.

…eller Sunderbyn är ingen bra lösning enligt Wendt.

Lars-Ingvar Wendt har varit i kontakt med sina partikollegor i landstinget. Han anser att bussen nyttjas på ett felaktigt sätt.

– Landstinget ska ägna sig åt service. I det här fallet borde man kunna göra ett stopp till i Älvsbyn. Det är bästa lösningen både ekonomiskt och miljömässigt.

Det finns andra saker som retar Wendt.
– Kvinnor från Arjeplog tvingas åka till Arvidsjaur. Anledning: landstinget påstår sig inte ha någon parkeringsplats för bussen i Arjeplog! Det låter väldigt konstigt att en sådan enkel sak inte skulle gå att lösa.

FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.