Kommunalrådet, landshövdingen och Kungen delar samma intressen

26 JUN 2012
Skrivet av :
Landshövding Per-Ola Eriksson avtackades med värme av kommunalrådet i Älvsbyn Bill Nilsson.

Per-Ola Eriksson är inne på sina sista veckor som landshövding. Han har under sitt uppdrag fått uppleva en malmrusch av tidigare sällan skådat slag  i Norrbotten.
– Det är jag glad för. Gruvindustrin och skogen ger riktiga pengar till företagen och länet, sade landshövdingen innan han tackades av kommunalrådet Bill Nilsson för tiden som regeringens förlängda arm i Norrbotten.

Nilsson överräckte en ryggsäck som bland annat innehöll en vackert slöjdad kniv.
– Den hoppas vi kommer väl till pass under älgjakten, sa kommunalrådet och berömde Eriksson för hans engagemang, inte minst i näringslivsfrågor.
– Per-Ola har varit mycket bra att göra med. Han har även värnat om oss småkommuner och alltid svarat i telefon även om man ringt en fredagskväll.

Per-Ola Eriksson som värnat om tillväxt och att bygga det Norrbottniska näringslivet starkt kommer nu att istället ägna sig åt ”slakt”. Fast inte av företag utan av älgar. Det kan han göra med en kniv från Älvsbyn.

Eriksson tackade i sin tur för uppvaktningen och strödde verbala rosor över Älvsbyn.
– Kommunen har så mycket, inte minst ett fantastiskt näringsliv. Här finns landets största småhustillverkare, jag bor själv i ett Älvsbyhus, och ett av Sveriges största brödföretag, Polarbröd, plus många andra duktiga entreprenörer. Älvsbyn är en pärla ur många aspekter.

Landshövdingen drog sig också till minnes några roliga händelser.
– Jag är ju själv bondson och skulle bli lantbrukare men kom fel i livet (skratt). Så när jag blev inbjuden till ett utsläpp av kossor i Älvsbyn tänkte jag inte på det som en publikattraktion. Men det kom stora mängder folk.

Hildings Holmqvists bro inom reservatet från hotellet, över Varjisån och fram till Storforsen, har också etsat sig fast i minnet.
– Med Hilding gäller snabba ryck. På middagen efter invigningen av hotellet kom frågan upp. Hilding ville att hans gäster skulle kunna gå torrskodda upp till vattenfallet. Jag tog mod till mig. Det fick bära eller brista. Så jag sa; ”Du ska få din bro. Men vi måste knåda ärendet. Och även om det tog några år så blev bron verklighet.

Eriksson var också en tid förundrad över att ambassadörer och företagare från Asien, Latinamerika och övriga världen alltid ville se samma saker under sina besök i Norrbotten.
– Det var gruvorna i Kiruna och Malmfälten plus energisatsningarna i Piteå. Sedan fick jag svaret av Kung Carl XVI Gustav. Kungen sa till mig: ”Jag skickar alla våra besökare till Norrbotten. Det är ju där allt händer”.

Vem som efterträder Per-Ola Eriksson som landshövding i Norrbotten meddelas nästa torsdag.
– Det blir en bra person med båda fötterna på jorden. Ni kan känna er lugna, Mer kan jag inte säga, meddelade Eriksson.

TEXT TONY BERGLUND   FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.