Tjäna pengar på din stuga

25 JUN 2012
Skrivet av :

Har du en stuga eller ett hus där du själv bara bor några dagar eller veckor om året?
Nu har du möjlighet att hyra ut dem och tjäna upp till 25 000 kronor skattefritt!
Allt du behöver göra är att anmäla dig till företaget Torek som annonserar, ser till att du får betalt och besiktar stugan eller huset efter varje gäst.
– Först och främst vill vi ha in fritidshus men är intresserade av alla objekt, från slott till koja, berättar Frida Sandman, som arbetar med projektet i Älvsbyn.

Torek står för; Tillväxt och resurs genom entreprenörskap och kompetens och har sitt säte i Edefors församling, Harads. Ett av projekten som företaget startat heter LUGnet och går ut på att hyra ut privata boenden till turister och andra tillfälliga besökare.

Torek har genom Britt Hällerstrand och företaget Kompetensutvecklarna öppnat en filial i Älvsbyn. LUGnet ska katalogisera, presentera, marknadsföra och bygga en organisation för ekonomiskt långsiktigt hållbar förmedling och uthyrning av befintliga hus, stugor och fastigheter i regionens glesbygd.
– Vårt mål är att bygga upp en bank av boenden till uthyrning, berättar Frida som anställts med ansvar för Älvsbyns kommun.

Redan på onsdag inbjuds intresserade till ett möte i Vistträsk.
– Vi kommer att ha möten i alla större byar. Vi vill nå ut via byaföreningarna, säger Frida.

Den som är intresserad av att hyra ut sin stuga eller sitt hus tar kontakt med Frida. Därefter sköter LUGnet allt praktiskt.
– Vi fotograferar objekten och sätter ett lämpligt veckopris. Betalning sker i förskott via vår webbsida så uthyrarna är alltid garanterade sina pengar. Vi besiktar även objekten före och efter varje gäst, berättar Frida.

Förhoppningen är att tjänsten ska vara igång till hösten.
– Då kan vi börja ta emot bokningar för hösten och kommande säsong. Vi vet av erfarenhet att många som bokar stugor gör det i god tid.


Frida och hennes kollegor kommer även att ge goda råd för hur stugor och hus görs atraktiva.
– Man bör exempelvis städa bort alla privata saker som fotografier, arvegods och värdesaker.

Projektledare är Eva Zetterström och projektet pågår fram till och med december 2013. Därefter ska förhoppningsvis verksamheten ”stå på egna ben”.

Övriga medarbetare Ronny Lindholm och Britt Hällerstrand.

Läs mer på www.torek.se

TEXT: TONY BERGLUND   FOTO: STERLING NILSSON OCH TOREK.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.