Värmande besked inför semestern

22 JUN 2012
Skrivet av :

Polarbröd går mot ett rekordår. Arctic Falls har ökat omsättningen med 40 procent. Intresset för Älvsbyhus finsnasieringspaket är stort bland kunderna och småföretagen går bra.
– Ta gärna semester men inte för länge, skämtade kommunalrådet Bill Nilsson när han önskade alla närvarande vid Företagarfrukosten på Fluxen en glad sommar.

Karin Bodin, VD på Polarbröd, gjorde sina föräldrar Margareta och Kjell, sällskap till Företagarfrukosten.

Vårens sista Företagarfrukost hade lockat ett stort antal besökare. En del av dem i sammanhanget nya, exempelvis Polarbröds verkställande direktör Karin Bodin.
– Trevligt att vara här och vilken god uppslutning, tyckte Karin och avslöjade att Polarbröd går mot ett jättebra år.

Jubileumskakan gör succé och Älvsbybageriet är den enhet som går bäst. Omsättningsrekordet, 801 miljoner kronor, från 2011 ser ut att kunna toppas.
– Dessutom har vi gjort en omorgansiation vilket bland annat innebär att Jens Hardegård numera är vice VD, berättade Karin.
Polarbröd satsar på en stark miljöprägel och vill bidra till ett hållbart samhälle.
– Vi har funnits i 133 år och vill finnas i 133 år till.

”Rookien” Kent Johansson, VD Älvsbyhus.

Det fick Älvsbyhus VD Kent Johansson att känna sig som en rookie (nybörjare).
– Vårt företag har ju bara funnits i 70 år och själv har jag fått guldklocka. Så helt grön är man väl inte trots allt, skämtade han och berättade om den tuffa husmarknaden i Sverige som drivit flera konkurrerande företag i konkurs.
– Så efter omständigheterna klarar vi oss bra. Men husförsäljningen i Sverige sjunker med drygt 40 procent i år. Kakan vi ska slåss om blir allt mindre.
Älvsbyhus finansierinslösning, med längre betalningstider, väcker intresse hos presumtiva kunder.
– Vi har redan ett hundratal intresserade.
Den kritik som framförts i media från Finansinspektionen mjukade Johansson upp.
– De fick ledande frågor av en tidning. Men vi följer de lagar som gäller.
Även konsumentverket har framfört synpunkter över informationen kring finansieringslösningen.
– Där ska vi bli tydligare, lovar Johansson.

Marina Nyberg, hotellchef på Storforsen, berättade om bra beläggning och en ”Megabokning” till hösten.

Hotell Storforsen har haft en bra vår med många utländska gäster från Tyskland och Storbritannien. Bokningarna inför hösten är många, det förhandlas om en ”Megabokning”. Exempelvis bör alla som tänkt delta på Näringslivsgalan skynda sig att boka rum, de är snart slut den natten. Bröllopen ökar och lockar allt större sällskap.

Övrigt som rapporterades under Företagarfrukosten:

– Vi har runt 50 bröllop per år och de blir större och större. Oftast är det brudpar söderifrån med kopplingar hit upp, säger hotellchefen Marina Nyberg, som också kan glädjas åt två stora musikevenemang; Musikfesten och Diggiloo.

Jonas Jalar, VD Arctic Falls, kunde lämna glädjebesked. Omsättningen ökade med 40 procent (!) den gångna säsongen.

Biltestföretaget Arctic Falls ökade sin omsätning med 40 procent den gångna säsongen.
– Vår nya anläggning i Nattberg blev en lyckad investering som var fullbokad hela vintern, berättar Jonas Jalar, VD.
Biltestverksamheten i Älvsbyn genererade 5 000 gästnätter på Hotell Storforsen och 7 000 totalt i kommunen.

Frilansande prästen Anders Lindh har lyckats engagera Leo Razzak, en av landets mest populära föreläsare, som kommer till Älvsbyn den 24 augusti.

Anders Lindh puffade för den omtyckte föreläsaren Leo Razzak som gör succe´var han än uppträder och som kommer till Älvsbyn den 24 augusti. Leo (med rötter i Norrbotten) anlitas av både riksdag och regering i integrations- och ungdomsfrågor. Men han talar även i många andra sammanhang. Han är munvig och snabbtänkt med improvisering som sin starka förmåga. Bland annat råkade han säga ”Fan” vid ett tal i en kyrka. Han kom snabbt på sig själv, bad om ursäkt och sa till publiken i kyrkbänakrna; ”Det är mänskligt att fela och gudomligt att förlåta”.

Birgit Nilsson informerade om Centrumprojektet.

Köpmannaföreningens ordförande Birgit Nilsson berättade om centrumprojektet som har sin grund i en undersökning bland 19 butiksägare och ett stort antal privatpersoner som fick tycka till om handelns utveckling.
– Vårt första steg blir att skapa hotelliggare som informerar om utbudet i kommunen. Ambitionen är ju att de som besöker Storforsen även ska lockas till centrala Älvsbyn, påpekade Birgit.

 

Greger Sundman är inte bara en hejare på att bygga fotbollslag. Han grejar också hus och fastigheter från botten till toppen.

Nya Grund- och Byggservice är ett företag som gör jobb från botten till toppen. Bolaget har tolv anställda plus samarbetspartners. Företaget är en avknoppning från tidigare verksamheter med spännande saker på gång.
– Vi samarbetar med Lars-Göran Öhlund och SPIKAB. Vi har en grej som ännu är i sin linda, avslöjade Greger Sundman och gav en liten hint vad det handlar om.
– Det är en ny form av isolering som befriar alla väggar från plast.

Lars-Göran Wallström, påminde om behovet av nya bostäder.

Lars-Göran Wallström, VTAB, påminde om den stora efterfrågan på nya bostäder i Älvsbyn och gav ett konkret exempel.
– Vi har byggt sex nya hyreslägenheter, fem stycken tvårummare och en trerummare. Alla bokades snabbt.

Pär Jonsson tror på behovet av en utökad tjänstesektor.

 

 

Näringslivschefen Pär Jonsson beskrev kommunens satsningar på tjänstesektorn.
– Vi har en bra tjänstesektor men den behöver förstärkas inför framtida behov, menade han.

Vi återkommer med separata inlägg om Britt Hällerstrands och Frida Sandmans nya spännande utmaning plus en liten gullig historia om vad ett gott värdskap kan betyda.

FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.