Blomstrande samarbete

05 JUN 2012
Skrivet av :
Blomsterhandeln Floristen och trävaruföretaget SPIKAB samarbetar.
Det har förvandlat EFS-parkeringen till en botanisk trädgård med ett litet lusthus.
– Kul att kunna göra saker tillsammans över branschgränserna, tycker Maria Norén, som äger Floristen tillsammans med Ida Öberg.

Det är högsäsong för försäljning av sommarblommor. Då ville Floristens personal ha ett litet kryp-in som skydd mot eventuellt regn. Det resulterade i ett samarbete med SPIKAB som satte upp en liten timring i utbyte mot lite marknadsföring.
– Tillsammans är ju ledordet i Älvsbyns varumärkesbyggande. Och det här gör vi ju verkligen tillsammans med SPIKAB, betonar Maria.

Trots det kylslagna och regniga vädret har kunderna strömmat till. Och en hel del trädgårdsentusiaster visar även intressse för timringen.
– Oh ja, vi får massor av frågor om stugan, säger Maria.

Blomsterprakten kan ni se fler bilder av nedan.

När det gäller själva stugan så är den timrad med en helt ny produkt som SPIKAB utvecklat, TimbAir, vilken är lätt och snabb att montera.
– Vi nyttjar timrets fördelar utan dess nackdelar, säger Lars-Göran Öhlund, som äger Spikab tillsammans med sin bror Ulf.

Det handlar om en timring med inbyggd isolering. I Spikabs genommatningspress limmas TimbAir samman och lämnar ett hålrum i stocken som fylls med valfri isolering som frigolit eller ekologiska cellulosafibrer.
– Det innebär att varken plast, gullfiber eller gipsskivor behövs. TimbAir har bättre U-värde än massivtimmer.

Eftersom väggarna är färdigisolerade minskar arbetskostnaden väsentligt. Och monteringen av stockarna är enkel.
– Två personer hinner under tak på en dag, lovar Lars-Göran.

Konstruktionen av TimAir gör också att väggarna andas precis som i en gammeldags timring. Men till skillnad från vanliga stockar så varken spricker de eller sätter sig. Även svällande knutskallar undviks med den nya konstruktionen.
– Alla rörelser i träet fortplantas till hålrummet.

Ytterligare en fördel är att eldragningen kan förberedas i stockarna vilket ytterligare förenklar bygget.
En timring med TimbAir blir inte dyrare än en vanlig reglad stomme med isolering och plast.
Spikab erbjuder stugor enligt kundernas önskemål. Det kan vara friggebodar, förgårdar till husvagnar, garage, häststallar med mera. Kunderna kan köpa stockar eller beställa färdiga byggsatser.
– Tekniken gör att vi kan tillverka hörnen i vilka vinklar som helst. Så att exempelvis göra ett burspråk är enkelt, förklarar Lars-Göran.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.