Volontärer berättade om sina resor och sitt hjälparbete i Sverige och andra länder

24 MAJ 2012
Skrivet av :
 

Många människor i världen har inte haft det lätt i livet, de lever i extrema förhållanden där det krävs mycket mod och kraft för att dagen ska gå runt. Många av dom utsatta har antingen mist sina liv, familjer, eller sin frihet, och flera har även mist allt. 
Volontäreleverna på Älvsby folkhögskola begav sig ut i Sverige och världen i 12 veckor under våren för att hjälpa och ge sitt bidrag till en bättre värld. 
Under torsdagsförmiddagen hade dessa samlats i skolans kapell för att hålla en föreläsning för skolans elever om vad dom har fått vara med om under dessa veckor och hur dom har utvecklats under resan.
– Dom har utvecklats jättemycket, berättar elevernas stolta lärare Matilda Wiklund.Kajsa Claesson

Först ut var Kajsa Claesson. Hennes projekt gick ut på att anordna en klädbytardag, både i Älvsbyn och i Gällivare, samt förmedla information om vad man kan göra för att hjälpa till att minska sin miljöpåverkan.

– Natur och miljö är något som ligger mig varm om hjärtat och jag vill förmedla den känslan jag har för miljön till andra, berättar Kajsa.

Kajsa har även funnits till hands för att driva elevernas gemensamma Fairtradeshop som finns på skolan.

Takenari Yamamori

Takenari ”Take” Yamamori hittade under sin skoltid i Japan en avhandling om hemlösa i Sverige, då han tidigare hört att det svenska välfärdssystemet var bra förstod han inte riktigt varför det fanns hemlösa i Sverige. Han bestämde sig helt enkelt för att söka in till folkhögskolans volontärutbildning, för att sedan hjälpa hemlösa i Clara Kyrka, något som han inte ångrar alls.

– Jag älskar att se att man blir glad av det man gjort, berättar Take.

Take har fått hjälpa till med att koka och servera kaffe, laga mat och serverat den samt varit nattvakt en gång i veckan i kyrkan. Han har även lyssnat till andra människors livshistorier om hur det blev som det blev för dom, varpå han började be till Gud om att det ska ordna sig för dom. Take lärde även känna ett par hemlösa under sin tid i Uppsala. Några utav dessa hade turen att efter en lång tid som hemlös äntligen få sig ett hem, något som fick Take att fälla en och annan glädjetår.

Take blev så inspirerad av sin tid som volontär att han har tagit kontakt med en kyrka i Japan som arbetar med att hjälpa hemlösa, för att fortsätta sitt arbete. Han vill även fortsätta lära sig saker om Sverige.

Nana Karlsson

Nana Karlsson valde att fara till sitt hemland Ghana för att hjälpa till på de båda barnhemmen Royal Seed Orphanage Home och Lighthouse Christian Orphanage Home där hon har fått vara med och hjälpa till i barnhemmen.

– Jag ville göra en insats och medverka i något positivt, berättar Nana.

I Royal Seed bor drygt 130 barn. Åldrarna är olika, men varierar mellan bara ett par timmar gamla till 18 åringar. I Lighthouse finns 26 barn i åldrarna 3-11 år. Nana har fått hjälpa till med allt möjligt, från att städa och laga mat, till att leka lekar med barnen och ta hand om dom minsta. Hon fick även delta i sing a long och olika dans- och musikarrangemang. Hon rekommenderar starkt att fler väljer att gå volontärlinjen för att fördjupa sig i världen.

Ingegerd Bohlin

Ingegerd Bohlin valde att resa österut, närmare bestämt till Kolahalvön i norra Ryssland. En dröm som Ingegerd har haft länge är att få resa runt i Ryssland som missionär, något som hon nu har fått pröva på. Hon har fått besöka olika församlingar, kriscenter, rehabiliteringscenter för missbrukare, deltagit i gudstjänster samt gjort hembesök.

– Jag är berörd av alla människor som jag mötte under resan, berättar Ingegerd.

Hon har även deltagit i en kvinnokonferens som talare, där hon berättade om sitt liv.

Det enda riktigt negativa med resan var att den tog plats under den kallaste vintern, annars hade resan varit bra och lärorik.

Christine Ndayitwayeko

Christine Ndayitwayeko arbetade med Rädda Barnen och SOS Barnbyar, två organisationer som värnar om barns rättigheter och arbetar för att hjälpa de barn som behöver det.

– Barnen är dom som är framtiden, berättar Christine.

Hon visade även Youtube-klipp där man fick se information om hur de båda organisationerna arbetar. Man fick bland annat se två tjejer som besökte Astrid Lindgrens Barnby i den centralafrikanska republiken Bouar, där 100-tals barn är bosatta. I framtiden hoppas Christine att hon själv kommer att arbeta i ett barnhem för att hjälpa de barn som har det jobbigt.

Matilda Eriksson

Matilda Eriksson hade som plan att fara ut någonstans i världen för att hjälpa till, men så blev inte fallet. Efter ett par sökningar på Google hittade Matilda den Göteborgsbaserade organisationen RealStars, som arbetar för att uppmärksamma den trafficking, prostitution och människohandel som förekommer i samhället. Hon började därför med projektet Fair Sex (rättvist sex) och arbetade med RealStars på distans hemifrån. Fair Sex går ut på att sexet ska ske på lika villkor. Ingen ska tvingas till det och man ska i alla situationer visa varandra respekt och ömsesidighet, ett nej är ett nej. Följs inte detta rubriceras det som ett brott mot dom mänskliga rättigheterna, vilket leder till fängelse.

Matilda skulle även få föreläsa i skolor om de pågående problemet trafficking. Oturligt nog valde man i sista stund att tacka nej då ämnet ansågs vara för känsligt.

– Man ska våga prata om det här. Man ska våga riva av tejpen från munnen. Man ska våga säga sin åsikt, säger Matilda som blev peppad att fortsätta med projektet efter att ha blivit nekad att få föreläsa.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.