Vernissage för utställning om globalt problem

22 MAJ 2012
Skrivet av :

Therese Andersson och Johanna Borgenståhl.

Under tisdagskvällen hölls ännu en vernissage i folkhögskolans Galleri K. Denna gång var det Johanna Borgenståhl och Terese Andersson som höll i utställningen som gick under namnet ”Plastics: Made to last forever – designed to throw away”. Utställningen bestod av tavlor som tjejerna hade målat för att uppmärksamma den nedskräpning som pågår runt om i världen.
– Tanken är att få människor att må lite dåligt, berättar duon.


Johanna Borgenståhl och Terese Andersson har en gemensam rädsla, en rädsla för den nedskräpning som sker i hav och natur runt om i världen. Under tisdagskvällen anordnade Älvsby folkhögskola ett vernissage med temat ”Miljö”, där Johanna och Terese var inbjudna för att ställa ut sina målade verk om just de globala problemet och samtidigt dela med sig av sin rädsla. Men exakt vad dom skulle måla var dock oklart. Därför valde dom att googla runt på sidor för att få inspiration, sedan började verken skapas.

Då Terese bor i Piteå och Johanna bor i Älvsbyn hade dom ingen aning om vad den andre hade målat, men då dom väl träffades märkte dom snabbt att verken deras delade en gemensam nämnare, plast. Därför valde dom att döpa utställningen till ”Plastics: Made to last forever – designed to throw away”, efter den ideella organisationen 5gyres arbete för att uppmärksamma den plastutsläppningen som sker i havet.

En av målningarna föreställer Jorden med en orange fläck på vardera sida om världen. Dessa två fläckar representerar en existerande ”plastkontinent” som befinner sig i mitten av Stilla Havet. Kontinenten har skapats efter att människor valt att kasta sin plast i havet istället för att återvinna den och har i dagsläget lika stor yta som USA och vars djup mäter 10 meter.

– Så man ska återvinna plasten, säger Terese.

Utställningen kommer att finnas kvar för allmänheten att beskåda ända fram till 12 juni.

Se fler bilder nedan.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.