Muskler i kubik och skönhet

12 MAJ 2012
Skrivet av :
Vid lunchtid på lördagen dundrade ett 70-tal sportvagnar in i Älvsbyn. För tredje året i rad anordnades Sportvagnsdagen i Norrbotten där man, likt motorcyklisternas majrunda, kör fyrkanten runt tillsammans. I år startade färden utanför Biltema i Luleå, för att sedan rulla vidare mot Boden, Älvsbyn och Piteå och slutligen tillbaka till Luleå för att dra i sig en korv med bröd. I Älvsbyn fick P-O Lindroths mackmuseum agera som pitstop för bilfantasterna. Planen utanför museet fylldes av ett 70-tal bilar och över 160 glada bilentusiaster som visade stolt upp sina läckerheter.
Tidigare under dagen lyste solen över byn en stund, trist nog valde den att lysa med sin frånvaro under besöket i Älvsbyn. Istället för den varma solen närvarade den kalla blåsten, något som dock inte stoppade fanatikerna.Vid slutstoppet i Luleå lottades det ut ett pris som Biltema hade skänkt, en sprillans ny trampcykel. Även varmkorv med bröd fanns att förtära efter målgången, något som man kunde skölja ner med en skvätt kaffe.

Älvsbyentusiast bakom idén

För fyra år sedan satt älvsbybon Torgny Larsson tillsammans med en kompis och funderade ifall man inte skulle kunna dra ihop ett gäng och köra fyrkanten runt med sina bilar. Genom mun till mun metoden lyckades man skrapa ihop ett gäng bilentusiaster. Tanken var först att det bara skulle vara veteranbilar, men man valde att tillåta nya bilar haka på.
– Det är allt från gamla -59:or till nya bilar med V8, säger Torgny.
Ifjol dök det upp strax över 60 fordon från fyrkantens alla hörn, i år dök det upp strax över 70 stycken, varav en av bilarna kom direkt från Umeå. I tre år har man kört rundan, i dagsläget är det inte omöjligt att det kommer att bli fler år.
– Det verkar som att det här kommer att fortsätta, intresset är stort, berättar Torgny.

Den gröna Lamborghinin höjde ögonbrynen

En av bilarna som fick ögonbrynen att höjas var bodensaren Johan Lundbergs gröna Lamborghini Gallardo Spyder från 2011. Detta var Johans första gång som han deltog, efter att ha blivit inbjuden utav en av arrangörerna kunde han inte låta bli att haka på biltåget.

– Jag kom hem igår från Stockholm bara för att vara med, berättade Johan och fortsätter:
– Jag tycker att det är superkul, ett bra initiativ, berättar Johan som definitivt kommer att delta nästa år.
– Är jag tillgänglig kommer jag absolut att delta.

I år fick Spitfire äran

Helena och Göran Stjärnholm från Boden äger fem stycken bilar, men dagen till ära fick den nyrestaurerade bilen en Triumph Spitfire från -68 inviga våren.
– Det här är Görans första, berättar Helena.

Paret har tidigare varit med på engelska sportbilsträffar, men just att få delta i detta var något alldeles speciellt.
– Det är ju jätteroligt, jag tycker att det är roligt att åka tillsammans, säger Helena.

E-Type kom på besök ända från Umeå

Tidigare år har det enbart varit norrbottningar som deltagit i racet runt fyrkanten, men inte i år. Paret Ronny Fridberg och Pia-Lena Albertsson kom ända från Umeå i sin Jaguar E-Type från 1966 för att haka på tävlingen.
– Vi tycker att det är kul. Det är roligt att det händer något, säger Pia-Lena.

Vägen till Norrbotten var kämpig för paret. Mellan Umeå och Skellefteå regnade det för fullt, något som visade sig vara problematiskt.
– Även om man har tre vindrutetorkare och dom inte tar, är dom inte till någon nytta, säger Ronny.

Text: Robin Nilsson
Foto: Sterling Nilsson

Bildextra

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.