Lottorna i Älvsbyn ställer ut

14 MAJ 2012
Skrivet av :

För 88 år sedan bildades den frivilliga försvarsorganisationen Lottakåren i Sverige. Organisationen riktar sig mot kvinnor som vill hjälpa till att rekrytera och utbilda kvinnor inom Försvarsmakten. 


Dom arbetar även för fred, trygghet, demokrati och dom mänskliga rättigheterna, både nationellt
och internationellt. Runt 18 000 kvinnor i åldrarna 15 år och uppåt är medlem i organisationen. 


Lottakåren kom till Älvsbyn 1939 och i dagsläget finns det runt 50 lottor i kommunen, 24 i Älvsbyns Lottakår och närmare 30 i Vidsels Lottakår.


– Vi är ju unika. Vi är två Lottakårer i en kommun med över 8000 innevånare, berättar kassaförvaltaren Gunnel Nilsson som hoppas att fler väljer att gå med, både unga som äldre.

Mellan den 14 maj och 1 juni har man chans att titta på en utställning om Älvsbyns Lottakår, och saker som de har fått vara med om. I spetsen finner man bland annat Gunnel Nilsson, som har varit med i Lottakåren i hela 52 år. Den 13 juni arrangeras vattensäkerhetsveckan än en gång i Älvsbyn.

Under veckan har man chans att lära sig om vattensäkerheten tillsammans med Badbrudarna, något som fick Gunnel att börja tänka på att kanske anordna en utställning om Lottkåren, och samtidigt visa vad kåren har att erbjuda.

– Då flög det mig i huvudet, och då frågade jag flickorna om dom ville vara med och göra en utställning. Och det ville dom, berättar Gunnel som är glad över att flickorna på Biblioteket lät utställningen äga rum hos dom.

I utställningen får man bland annat se tidningsurklipp, bilder, uniformer och affischer. Man kan bland annat läsa om lottornas modevisning i Boden,

Lottans dag i Storforsen och Stockholmsbesöket där Britt-Marie Söderlund, Eina Öberg och Gunnel Nilsson fick ta emot den svenska fanan av hans Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, som förövrigt firade 25 år på tronen samma dag.
– Och det var en upplevelse, berättar en stolt Gunnel.

Man har även chans att se hur lottauniformen såg ut under 1930-talet och självklart även hur den ser ut idag, Gunnels egna kamouflagefärgade uniform
fanns upphängd för besökarna att se.

Text och Foto: Robin Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.