Fullspäckat schema på folkhögskolan

05 MAJ 2012
Skrivet av :

Under lördagen var det ett fullspäckat schema på folkhögskolor runt om i landet. I Älvsbyn var schemat extra fullspäckat, med bland annat aktiviteter för dom små, möbelvernissage, vårsånger, massage samt visning av en film om Astrid, Älvsby folkhögskolas äldsta elev.
– Vi har väll begått våra misstag genom åren. Vi har förstått att om vi vill ha hit folket måste vi hitta på saker, berättar Monica Johansson, Kultursamordnare på Älvsby folkhögskola.

Folkhögskolans dag gick av stapeln under lördagen i Älvsbyn med en full agenda, från starten klockan 10:00 till aktiviteternas slut klockan 16:00, för att sedan avrunda dagen med en vårkonsert vid 18-snåret. Bra över 100 besökare dök upp under dagen för att ta del av dagens aktiviteter och samtidigt få information om de olika utbildningarna på skolan. För den hungrige såldes Chiligratinerad kycklingfilé med ris i skolans restaurang, medan man på innergården hade våffelservering där man satsade på att sälja 1000 stycken våfflor under dagen.

Överskottet till Etiopien
Folkhögskolan i Älvsbyn vill hjälpa till att stärka engagemanget för människor där ute i världen, därför har skolan sen 2009 som projekt att samla in pengar och skicka dessa till AIRA sjukhuset i Etiopien, ett projekt som hittills har dragit in strax över 85 000 kronor sedan starten den 9 maj 2009. De tidigare insamlade pengarna har samlats ihop genom kollekter, personalens julklappspengar samt överskott från olika evenemang och aktiviteter. – Det som är lite för oss är otroligt mycket för dom, säger Monica.

På plats för att hjälpa till att samla in pengar till sjukhuset fanns duon Anette Burström, från Calm & Beauty, och Jennie Nordström, från Jennies Friskvård. Tillsammans erbjöd dessa två damer 15 minuters massage för 50 kronor, varav 100% av pengarna gick till sjukhuset i Etiopien. – I och med att dom har de här projektet tyckte vi att det skulle vara roligt att hjälpa till, och samtidigt göra en god gärning, berättar Anette, som tillsammans med Jennie kontaktade Monica Johansson för att höra om inte dom skulle kunna få vara med och hjälpa till, helt utan ersättning. Även volontärelevernas Fairtradeshop var öppen under dagen, där besökarna hade chans att köpa rättvisemärkta produkter som choklad, the och naturgodis.

Snön stoppade inte den årliga löparstafetten
Natten mot lördag drog snömolnen in över Norrbotten, någon som resulterade i att hela lördagen blev snövit. Men detta stoppade inte deltagarna i den årliga löparstafetten ”Älvsbyn Runt”. Hela 23 lag deltog i stafetten där man startar på folkhögskolan, för att sedan följa den märkta banan till de olika växlingsstationerna och sen återvända till skolan för att växla med sin lagkamrat.

Förstaplaceringen gick till Älvsby folkhögskolas Idrottslinje lag 1, som korsade mållinjen med tiden 52:43:00. Andraplaceringen gick till TAIFs lag 1, som fick tiden 55:39:00, knappt 3 minuter efter Idrottslinjen. Peters Fysio ledare knep tredjeplaceringen med tiden 56:52:00. Efter att ha fått duscha och återfått värmen begav sig deltagarna till Kapellet för att erhålla sina priser. Priserna lottades ut till dom som deltog, fick man sitt namn uppropat kunde man bege sig till prisbordet för att välja sitt pris. Några utav priserna var polarbröd, ett 6-pack drickor, kylväska, väska, Storforsenduk, hammare och en bilbana. Ett av de populärare priserna bland de unga killarna visade sig vara polarbrödet.

Fullt hus inne
Inomhus rullade schemat på som vanligt. Möbelutställningen ”REBORN” fanns tillgänglig att se i skolans Aula och i Galleri K:s lokal. Elever från Möbelrenoveringslinjen ställde ut sina renoverade objekt för dom som ville beskåda, eller kanske rent av köpa sig en av de utställda möblerna. Aktiviteter för dom små fanns på plats. Barnen fick få sina ansikten målade, fiska i fiskedammen och måla egna teckningar i målarstugan. Man hade även chansen att vara med och sjunga in våren tillsammans, något som kan behövas efter dagens snöoväder.

Pigg seniorstudent Under dagen hade man även chansen att se filmen om skolans äldsta elev Astrid Jansson, 84 år. Efter sin makes bortgång 2003 tyckte Astrid att dagarna var vissna och bestämde sig för att börja om och studera, då hon alltid velat gå på folkhögskolan.

Än så länge ångrar hon inget. – Jag tycker fler skulle göra på det där sättet då dom blir pensionärer, istället för att sätta sig och tycka synd om sig själv. Det hinner jag aldrig, säger Astrid till SVT Nordnytt som kom och intervjuade henne under fredagen. I dagsläget läser Astrid Historia och Matte E. Det ända som Astrid inte tycker om på skolan är när det är lov, istället vill hon köra på som vanligt och göra det hon gillar, att plugga.

Vårkonsert à la Taube
Eva Plumppu och Ola Edeblom fick äran att avsluta dagen med en vårkonsert. Tillsammans bjöd dom med publiken på resor till bland annat Cuba och Guatemala med Evert Taubes hitlåtar. Duon öppnade med låten ”Fritjof och Carmencita” för att sedan följa upp med ”Dansen på Sunnanö”, där även publiken fick vara med och sjunga. Duon visade vart taube-skåpet skulle stå, många fina tolkningar bjöds på under kvällen. Tyvärr så lyste dock publiken med sin frånvaro.

Text och Foto: Robin Nilsson

Älvsbyn Runt
Resultat
Sträckor
Delresultat

Bildextra

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.