”Föreläsning om ledarskap med djup och dimensioner på filosofisk nivå”

09 MAJ 2012
Skrivet av :
Tommy Söderberg.

Han ledde Sverige till två EM-slutspel och ett VM-slutspel i fotboll. Under onsdagsmorgonen trollband samme man deltagarna på seminariet ”Företagandets utmaningar” i hotell Storforsen. Kanske inspirerade tidigare förbundskaptenen Tommy Söderberg närvarande entreprenörer och tjänstemän till egna framgångar.
– En helt fantastisk föreläsning som gav ledarskapet både djup och nya dimensioner på en filosofisk nivå, berömde moderatorn Lars-Erik Hällerstrand.

Karin Mattsson Weber.


Karin Mattsson Weberg, ordförande i riksidrottsstyrelsen, Tommy Söderberg, tidigare förbundskapten i fotboll,  och Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet, var dragplåster när Älvsbyn, Jokkmokk, Arjeplog, Piteå och Skellefteå kommuner arrangerade ett seminarium under rubriken ”Företagandets utmaningar” på hotell Storforsen under tisdagen och onsdagen.

Anna Serner.

Ledorden under seminariet var ledarskap, finansiering och entreprenörskap. Utöver de ovan nämnda föreläsare delade även bankfolk, lokala entreprenörer och tjänstemän med sig av sina erfarenheter.

Tommy Söderbergs föreläsning gav en liten inblick i hur han kunde föra, det i ett internationellt perspektiv, lilla Sverige till tre raka slutspel.
– Helt suveränt. Det var en fröjd att lyssna, berättar Hällerstrand.

Under föreläsningen avbröt Söderberg sig själv flera gånger genom att fråga:
– Hänger ni med?

Söderberg betonade vad han tycker betyder mest i ledarskapet.
– Det är att se varje individ, bekräfta varje individ och samtidigt få individen att känna sig uppmärksammad, betydelsefull och viktigt för laget.

Erik Hägglöv.

Men Söderberg var som sagt inte ensam. Utöver nämnda föreläsare pratade även Erik Hägglöv, VD Sparbanken Nord, om hur bankerna bedömer affärsidéer och kom med goda råd.

Per-Anders Karlsson, Anders Öqvist, och Viktoria Sjöholm.

Per-Anders Karlsson, länsstyrelsens enhet för kommunikationer och tillväxt, Anders Öqvist, VD Polarrenen, och Viktoria Sjöholm, landsbygdsenheten, delade med sig av sina erfarenheter.

Maria Norén.

Andra dagen  lyftes också lokala hjältar fram. För Älvsbyns del fick Maria Norén och Ida Öberg, ägare av blombutiken Floristen, vara det goda exemplet.

Katarina Öqvist.

Katarina Öqvist, konsthantverkare från Piteå berättade om hur de jobbat med att starta upp Rabarber, ett ”paraply” för nio konsthantverkare i Piteå. De driver tillsammans en butik i en av gallerierna och säljer konsthantverk.
Båtsuoj samecenter i Arjeplog, Jimmy och David personlig utveckling AB och Skabran tursianläggning  i Jokkmokk var de övriga arrangerade kommunernas bidrag.

Hilding Holmqvist.

Hotelllets ägare själv, Hilding Holmqvist, berättade om sin framgångssaga på sitt typiska rätt-framma vis.

– Hela seminariet kändes så rätt. Det blev verkligen lyckat. Kul också att vi var fem kommuner från två län som samarbeteade. Jag tror det bryter många vallar inför framtiden, sammanfattade Hällerstrand.

Fakta Tommy Söderberg:

  • Född 19 augusti 1948 i Bromma församling, Stockholm, svensk fotbollsledare och tränare.
  • Han var under 1990-talet förbundskapten för U21-landslaget vilket öppnade dörren till posten som förbundskapten för A-landslaget.
  • 1998 efterträdde Söderberg Tommy Svensson och ledde Sverige till EM-slutspelet 2000.
  • 2000 blev den tidigare assisterande förbundskaptenen Lars Lagerbäck förbundskapten bredvid Söderberg. Tillsammans kom de att kallas Lars-Tommy. De ledde landslaget till VM i fotboll 2002 och EM i fotboll 2004.
  • I samband med EM i fotboll 2004 aviserade Söderberg sin avgång som förbundskapten och gick istället tillbaka till posten som förbundskapten för U21-landslaget.
  • Tilldelades 1998 och 1999 Tidningarnas Telegrambyrås idrottsledarpris.
Seminariet var välbesökt med representanter från alla deltagande kommuner.

Så här såg hela programmet ut.

Dag 1:
12.45-12.50 Välkomstanförande
12.50-14.05 Finansiering, Erik Hägglöv, Sparbanken Nord, Anders Ökvist, Polarrenen, Viktoria Sjöholm, Landsbygdsenheten, Länsstyrelsen, Per-Anders Karlsson, Länsstyrelsen, enheten för tillväxt och kommunikationer
14.05-14.10 Bensträckare
14.10-15.00 Svenska Filminstitutets uppdrag,
Anna Serner, Vd Svenska Filminstitutet
15.00-15.30 Fika
15.30-16.30 Ledarutmaningar inom idrottsrörelsen
Karin Mattsson Weber, ordf. Riksidrottsstyrelsen
16.30 -16.45 Förfriskningar
16.45-17.15 Entreprenörskap, Hilding Holmqvist, Pite Havsbad Group
17.15-18.00 Mingel
18.00-19 Fria aktiviteter www.storforsen.se
19.30 Middag med underhållning.

Program Dag 2.
06.00-08.00 Frukost
08.00-09.00 Laget i centrum, Tommy Söderberg,
Svenska fotbollförbundet
09.00-09.10 Bensträckare
09.10-09.50 Laget i centrum forts,
Tommy Söderberg, Svenska fotbollförbundet
09.50-10.15 Fika – smörgås
10.15 – 10.45 Företag i Samverkan, Katarina Ökvist, Rabarber i Piteå
10.45 – 12.00 Hur vi värderar våra produkter och tjänster!
Goda exempel från regionen
12.00 – 12.30 Sammanfattning, avslutning
Moderator: Lars-Erik Hällerstrand

TEXT: TONY BERGLUND   FOTO: STERLING NILSON OCH ULRICA HAMSCH

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.