Berörande projektarbete om förtrycket under andra världskriget

24 MAJ 2012
Skrivet av :

De fyra gymnasieeleverna Emmy Lind, Ingela Eriksson, Sofia Wendt och Nina Baer hade som projektarbete att arbeta med något där ordet ”förtryck” ligger i centrum. Tjejerna valde därför att koncentrera sig på förintelsen som pågick under andra världskriget, en tid där miljontals människor levde i förtryck, även miste sina liv. 
Mellan den 13 april och 16 april besökte gruppen koncentrations- och förintelselägret Auschwitz för att ta del av den historia som pågick under 1940-talet.

– Reaktionerna efteråt var ganska tysta, berättar läraren Tommy Berg om stämningen som infann sig efter att gänget besökt lägret.

Under onsdagskvällen kom de fyra tjejerna till Forum för att hålla en föreläsning om sitt projekt och det som de fick vara med om under resan till de polska dödslägret. Dom startade föreläsningen med att spela en låt samtidigt som man fick se en liten film från lägret. Efteråt berättade eleverna om vad som föregick i Tyskland efter de att Nürnberglagarna grundades den 15 september 1935, de antisemitiska lagar som berövade judarna sina medborgerliga rättigheter. Man fick även höra om bland annat kristallnatten och de ghetton som inrättades i samhällena dit judarna tvingades flytta till.

Publiken fick även följa med tjejerna på deras resa till den polska staden Auschwitz, där de besökte dom olika koncentrations- och förintelselägrena. Där fick man bland annat se bilder från dom olika byggnaderna, där det föregick bland annat tortyr, mänskliga experiment och avrättning med gas. En av byggnaderna var omgjort till ett museum där besökarna fick se olika saker som har sparats sen krigstiden. Man fick se barnkläder och nappar, 1000-tals barnskor och glasögon, samt 2 ton människohår som var tidigare avsett att användas som tyg.

– Det var otroligt svårt att förstå och koppla det här till verkligheten, berättar Ingela Eriksson.

Tjejerna fick även besöka Block 11, den byggnad där man torterade sina fångar genom olika grymma metoder. Två utav metoderna var att svälta fångarna samt tvinga dessa att stå upp i ett rum som är 90×90 cm stort, för att sedan gå ut och arbeta på dagen och återvända på kvällen till de trånga rummet för ännu en lång och hemsk natt.

– Jag har aldrig varit klaustrofobisk i hela mitt liv. Men efter en stund där inne blev jag det, berättar Nina Baer.

Efteråt berättade gänget om det som pågår i nutid, om krigsfångar som torteras, om högerextremistiska Anders Breiviks terrordåd i Oslo 2011 där han sedan begav sig till ön Utøya där han sköt ihjäl 69 människor och om de rasistiska mörkret som lägger sig över Sverige.

– Sverige blir allt mer främlingsfientligt, säger Nina.

Två exempel på den främlingsfientlighet som existerar i världen är det grekiska ultranationalistiska partiet Gyllene Gryning som etablerat sig i det grekiska parlamentet och Sverigedemokraterna som har tagit sig in i Sveriges riksdag, vad dom står för och hur deras politik ser ut, varpå Emmy Lindh frågade publiken:

– Är vi något bättre än nazisterna?

Sedan avslutades föreläsningen med John Lennons låt ”Imagine”, medan man visade fler bilder från lägret för att sedan avsluta med ett utdrag ur Anne Franks dagbok.

Efteråt hade publiken chans att fika och fråga tjejerna om deras arbete. De blev  rekommenderade att resa runt i skolor och föreläsa för eleverna om de förtryck som existerar än i denna dag, något som dom gärna skulle kunna tänka sig att göra.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.