Anatoli Cup för 38:e gången

26 MAJ 2012
Cupseger till Älvsbygymnasterna
Under lördagens Anatoli Cup visade Älvsbygymnasterna framfötterna igen. Med tretton gymnaster från 4 till 19 år ställde de upp och kämpade för varje meter på rep, i löpning, längdhopp och sju andra grenar i styrka och smidighet. För flera av deltagarna var det första tävlingen någonsin, men 12 åriga Linnea Åberg, som tog hem Cupsegern på flicksidan, startade för 14:e gången.

Stämningen var på topp när Älvsbygymnasterna anordnade Anatoli Cup denna 38:e gång. Som komplement till årets redskapstävlingar var detta en tävling i styrka och smidighet. Visserligen korades segrare klassvis och Cupvinnare utsågs på både flick- och pojksidan, men detta var egentligen en tävling mot sig själv. En tävling som många av deltagarna vann genom vilja och kämpaglöd. Glädjen var stor när de tävlande hejade på varandra, blev påhejade av publik, domare och funktionärer i en nästan fullsatt lokal.

Debutanter på golvet
Den yngsta flickklassen, Flickor 1, var störst med hela 23 deltagare denna gång. Av dessa kom sju från arrangerande förening. Embla Lundström, 8 år, som tävlade för fjärde gången ökade sitt personbästa med 10 p. En fantastisk prestation som ledde till 4:e plats med 83,37 p. Frida Engman visade på både styrka och smidighet när hon gick igenom alla tio övningarna. 9 åringen lyckades mycket bra, fick ihop 80,61 p och kom 7:a på sin första tävling! På 9:e plats kom jämnåriga Moa Eklund som tävlade Anatoli Cup för tredje gången. Hon vann över sig själv med 12 p och slutade på 72,06 p, följd av träningskompisen Elsa Lundberg som debuterade i tävlingssammanhang. Elsa sprang fort, höll sig uppe länge i pikerat sittande och visade upp fina spagater och en fin brygga. Hon kom på 10:e plats med 67,21 p.

Ung och rutinerad
Om man tittar till hennes ålder skulle man kunna tro att 7 åriga Emilia Garberg ställde upp för första gången, men så är inte fallet. I själva verket är hon en ganska van deltagare som vet precis vad hon ska göra. Denna dag deltog Emilia för åttonde gången, fick ihop 59,62 p och vann över sig själv med 8 poäng. Hon kom på 15:e plats, tätt följd av Hanna Blomquist som slutade på 59,23 p efter en väl utförd första tävling. Dagens yngsta deltagare, 4 åriga Ester Garberg, var inte debutant som man skulle kunna tro. Hon deltog för tredje gången och fick med sina fina 31,97 poäng, 11 p mer än vid tävlingen i julas. Vann i klassen Flickor 1 gjorde Tilde Bergkvist från Polcirkelgymnasterna Jokkmokk med 87,20 poäng.

Uppnådda mål
Flickor 2 hade färre startanden och lite svårare krav och övningar för att få ihop bra poäng. Klassen vanns av Lulegymnasternas Alva Pettersson med 82,19 poäng, följd av Älvsbygymnasternas Alice Nyberg som gjorde en jättebra tävling och satte flera personliga rekord. Hon nådde en slutpoäng på 76,80, vilket var en förbättring med 4 poäng sedan förra tävlingen. Alice hoppade längre, klättrade fortare, gjorde fler och snyggare benlyft och hon lyckades med hela 5 st armuppdragningar – jämfört med förra årets enda. Det var ett av målen Nyberg jobbat hårt med inför dagens tävling. En mycket bra prestation från Älvsbyn enda deltagare av de sex startande i klassen.

Överlägsen vinnare
Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna, tog hem segern i klass Flickor 3 med en enastående poäng. 104,65 slutade hon på, vilket var personbästa samt dagens överlägset bästa poäng på flicksidan, tillika högsta poängen bland alla denna dag. Personligt rekord blev det även i armuppdragningar där hon hann med 20 st på 30 sekunder.
Det resulterade i ett uppnått mål för en mycket nöjd Älvsbygymnast.
– Jag slog mitt personbästa i totalpoängen! Det är jag jättenöjd med, sa Linnea efter prisutdelningen. Det viktiga är inte vilken placering man kommer på utan att man har haft roligt och har gjort sitt bästa, fortsatte hon. Det här är en tävling mot sig själv.
Med denna prestation i ryggen utsågs Linnea Åberg till Cupvinnare på flicksidan. Därmed fick hon inteckning nr. 2 i vandringspokalen och får behålla den till nästa Anatoli Cup som går i december.

Fler starka insatser
Personbästa blev det även för Älvsbygymnasten Kajsa Söderberg som gjorde en jättebra tävling och fick 8 p mer än förut. Efter att ha sprungit fortare, hoppat längre, klättrat snabbare och gjort fler armuppdragningar fick Söderberg 75,67 p och slutade på 6:e plats bland elva startande i Flickor 3.
Elin Lundström, Älvsbygymnasterna, gjorde en ganska jämn tävling och matchade sitt fjolårsresultat. Hon visade upp en perfekt brygga och perfekt utförda spagater.
Slutpoängen efter alla grenar blev 69,62 poäng och räckte till en 4:e plats. Vann klassen Flickor 4 gjorde Elina Westerlund, Lulegymnasterna, med 81,64 p. Fem tappra flickor startade i denna klass.
Älvsbygymnasterna Anna Nilsson och Elin Bergvall var de enda startande i den äldsta och svåraste klassen. Bergvall kunde endast delta i några av grenarna och kom på andra plats. Vann Flickor 5 gjorde välförtjänt 19-åriga Anna Nilsson som uppnådde 67,04 poäng, trots att hon legat i feber tidigare under veckan.

Lovande framtid för länets pojkar
Som vanligt var det fler flickor i startfältet, men 18 av de 65 startande var pojkar. De två största klasserna var Pojkar 1 och Pojkar 2. De hade fem deltagare var. Lulegymnasternas Björn Egerheim vann yngsta klassen med 87,91 p. Jakob Beland från Polcirkelgymnasterna Jokkmokk, vann Pojkar 2 med den fina poängen 102,22, tätt följd av Lulegymnasternas Marcus Stenberg på 99,99 p. Tredje platsen tog klubbkamraten Emil Espling med 92,06 p. Trots personliga rekord för både Stenberg och
Espling kunde de inte nå Beland som blev vårens Cupvinnare på pojksidan. Det var Jakobs tredje inteckning på vandringspokalen och han får därmed behålla den.
Mycket bra prestationer vittnar om en stark framtid för länets unga pojkgymnaster. Även i de äldre klasserna uppvisades höga poäng. Nore Peruzzaro, Lulegymnasterna, tog hem förstaplatsen av tre med fina 92,78 p i Pojkar 3 och klubbkamraten Philip Tåhlin, den enda startande i Pojkar 4, fick 81,42 p. Pojkar 5 vanns av Alexander Johansson, Lulegymnasterna, med 72,31 p i en klass med två startande. Pojkarnas veteranklass hade endast en startande, som dessutom tävlade för 20:e gången. Jonatan Firouzfar vann därmed klassen med fina 89,90 poäng.

TEXT: Brittmari Åberg