Älvsbyn andas framtidstro

28 MAJ 2012
Skrivet av :
 
Det våras för Älvsbyn. På många sätt.
– Framtidstro är viktigt och nu har vi verkligen anledning att se positivt på många saker som händer i vår kommun, förklarade Bill Nilsson, kommunalråd, på den senaste företagarfrukosten på Fluxen.
 
Han började med att berömma alla lokala och befintliga företagare. Stora som små.
– Det är ni som utgör grunden till vår välfärd, betonade Nilsson.
 
Och Älvsbyn må vara en liten kommun befolkningsmässigt – men här finns två av landets starkaste varumärken; Älvsbyhus och Polarbröd.
  • Älvsbyhus har sålt över 36 000 hus.
  • Polarbröd bakar 1,1 miljarder (!) kakor om året. Det innebär 19 stycken i sekunden.
 
Dessutom kan kommunen ståta med Storforsen, Europas största obundna vattenfall som årligen besöks av 150 000 personer.
– Naturen runt omkring oss är en oerhörd tillgång. Men vi måste bli bättre på att dra nytta av den. Rikard Öhman och Udda Äventyr är ett bra exempel, menade Nilsson, som hoppas på fler turistföretag inte minst nu sedan den gymnasiala turism- och hotellutbildningen etablerats på orten.
 
Godsterminalen står snart klar. Och den lär behövas om Boliden stratar gruvdrift i Laver. Fyndigheterna där jämförs redan med Aitik utanför Gällivare som sysselsätter över 560 personer.
– Jag blir allt mer övertygad om att gruvdriften i Laver återupptas, sade Nilsson och påminde om uppgifterna att prognosen från de pågående provborningarna visar på malmfyndigheter på mellan 500 och 700 miljoner ton.
 
Pär Jonsson, näringslivschef, gjorde jämföresler med både Aiktik och Pajala.
– I Pajala investerar Northland för mellan fyra och fem miljarder kronor. Den fyndigheten är beräknad till mellan 150 och 200 miljoner ton järnmalm. Alltså mindre än i Laver. Anrikningsverket i Aitik rymmer två Globen. Beslutar sig Boliden för en gruvbrytning i Laver innebär det stora investeringar. När väl driften är igång kommer en lastbil med malm att lämna anrikningsverket var 12:e minut för färd mot godsterminalen i Älvsbyn.
 
Bill Nilsson berättade att han sedan barnsben hört skrönor om Laver och om hur Boliden öppnade första gruvan på fel ställe.
– Det sades att malmkroppen liknar en rovfågel. Men på 1930-talet började Boliden bryta i näbben. Nu har Boliden hittat vingarna.
 
Den nya översiktsplanen ska möta de framtida behoven och göra Älvsbyn till ett ännu modernare samhälle. Den rymmer bland annat tre nya bostadsområden och en ny attraktiv fastighet, med både boende och galleria, på Lekentomten.
– Lägg därtill att vi om ett halvår kan ståta med Sveriges – ja, kanske Europas modernaste skola samtidigt som Bäckskolans byggs om till gagn för de allra minsta.
 
Ett nytt resecentrum, en blomstrande biltestindustri och fler planerade filminspelningar är ytterligare satsaningar som gör framtiden ljus. 
– Det är många positiva saker på gång som jag hoppas även ger oss en levande landsbygd, sade Nilsson, och avslöjade att kommunen sökt pengar hos länsstyrelsen för en studie som ska utmynna i ett visionsarbete för byarna Vidsel och Vistträsk.

TEXT: TONY BERGLUND  FOTO: STERLING NILSSON OCH TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.