Valborg eldig vårfest

30 APR 2012
Skrivet av :

I kväll firar vi Valborgsmässoafton som är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men som senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg, detta mot häxtro och onda andar som uppstod efter heliga Valborg:s död år 779.
För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder.

För oss här uppe i norr är kanske Valborgsmässoafton mer en vårfest där vi lämnar vintern och möter vår och sommar. Allt från den lilla familjära festen med lite festlig mat till stora arrangemang med musik, vårsång, fyrverkeri och eldar.

Ett riktmärke här uppe i norr är ju det att snön nästan försvunnit helt, vattendragen har gått upp samt att svanar och tranor börjat höras och ses på åkermarkena och de vattensamlingar som finns.

Indikationer som i år kanske kan sägas ligger lite efter i tid.

Bilderna visar lite av Älvsbyn under Valborgsmässoaftonens morgon. Under kvällen kommer Älvsbyn Just Nuatt besöka flera platser och kolla in hur vi firar i Älvsbyn.

Den nedersta bilden visar vad som komma skall om någon vecka och är hämtad från Falkenberg 140 mil söderut från Ävsbyn, där Barbro Odelberg visar blomsterprakten utanför deras stadshus idag.

Text: Sterling Nilsson
Foto: Sterling Nilsson och Barbro Odelberg

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.