Tuff turnering för nybörjare som vann

22 APR 2012
Skrivet av :

Under lördagseftermiddagen pågick finalen i Norra Ungdomsserien i bowling. De fyra finalisterna bestod av ungdomar från Älvsbyn, Luleå, Piteå och Skellefteå, men endast en av dessa kunde gå ifrån med 1:a priset och 1500 kronor till bowlingklubben.

Efter tre raka segrar var det klart, Älvsbyn stod som segrare. – Det känns väldigt roligt, min första match någonsin, berättar en glad Ida Sandberg efter prisutdelningen. Älvsbyn fick äran att vara slutdestination för bowlingfinal i Norra Ungdomsserien.

Susanne Jonsson höll reda på protokollet

Det var menat att finalen skulle äga rum i Luleå, men tack vare en försening i planeringen valde man istället att förlägga den i Älvsbyn.

Filip Edin

– Vi håller på att bygga en ny hall, men den har inte blivit färdig än, berättar Susanne Jonsson från Norrbottens Bowlingförbund, som ville passa på att tacka bowlinghallens personal för att de öppnade tidigare så att finalen blev av.

Hanna Eklund

Att driva en Ungdomsserie i bowling kostar mycket pengar, något som varit svårt att fixa. Men tack vare ett bidrag från Idrottslyftet och reducerade banpriser av hallägarna kunde man genomföra serien.

Fyra lag tog sig till finalen
Ungdomsserien startade den 2 oktober ifjol med sju deltagande orter: Malmberget, Kalix, Boden, Luleå, Älvsbyn, Piteå och Skellefteå. Varje ort har fått ställa upp med mer än en ett lag, varav Älvsbyn ställde upp med tre stycken.

Kaj Lundberg fick rycka in som läkare

Den första matchen som spelades i serien var i Skellefteå, där alla lagen fick chans att möta varandra i ett sammandrag.

Ida Sandberg och Hanna Eklund

Efter sammandraget fick lagen spela på sina respektive hemmaplaner, för att sedan ringa in sina resultat till Norrbottens Bowlingförbund. Efter att alla lag fått spela 16 matcher sammanlagt var finalisterna klara.
Älvsbyn, Luleå, Piteå och Skellefteå hade kvalificerat sig till finalspelen, som gick av stapeln den 21 april i Älvsbyn.
Tre raka segrar till hemmaspelarna
I sin första match fick de rödklädda älvsbyungdomarna möta de blåklädda gänget från Skellefteå. Efter fina insatser av Maria Engström, Oskar Sandström och Filip Edin tog gänget hem första vinsten till Älvsbyn. Resultatet blev 1201 mot 1121 och 2 poäng till finalställningen.

Niklas Hortlund

I andra matchen mötte Lukas Lindgren, Hanna Eklund och Nicklas Hortlund de erfarna gänget från Luleå. Men efter en spännande match gick Älvsbyn ut som segrare än en gång. Resultatet blev 1201 mot 1135 och ytterligare två poäng till hemmalaget.

Lukas Lindgren

Nu var det extra spännande, om nästa match skulle vinnas skulle Älvsbyn ta hem 1:a priset. En exalterad Kaj Lundberg hejade för fullt på sitt gäng, som i sista matchen mötte grannkommunen Piteå. Än en gång fick Lukas Lindgren äntra planen, denna gång tillsammans med Ida Sandberg och Samuel Sandgren.

Publik

Laget genomförde en exceptionell match, många strikar och spärrar sattes av laget som tog hem segern med 1209 mot 1170. Därmed var finalen avgjord, med sex finalpoäng tog Älvsbyns ungdomar hem första priset bestående av ett diplom, en pokal och 1500 kronor till klubben.

Andra priset, och 1000 kronor, tog Luleå hem,

medan Piteå

och Skellefteå fick båda tredje pris samt 750 kronor vardera till sin klubb.

Inte illa av ett gäng som bowlat i knappt ett år, medan de andra gängen har år av erfarenhet i sporten.

Text och Foto: Robin Nilsson

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.