Teaterprojektet Stjärnskott övade för fullt inför dagens premiär

02 APR 2012
Skrivet av :

I snart en veckas tid har Älvåkraskolans elever från årskurs 9 befunnit sig på Folkets Hus Forum. Anledningen till detta har varit för att göra i ordning allt inför den kommande premiärföreställningen, som kommer att äga rum den 3 april klockan 19:00.
– Det är alltid lika pirrigt, berättar regissören Tommy Berg som nu har varit regissör i 19 år.


Teaterprojektet Stjärnskott har varit en traditionell händelse för många av eleverna som gått på Älvåkraskolan. Man kan säga att det är elevernas farväl till högstadietiden, innan dom träder in i gymnasievärlden.

Tisdagen den 27 mars startade projektet på allvar, kulisser har skapats, kläder har fixats, repliker har övats in, sång har tränats och allt som ingår i en teaterföreställning har finslipats för att ge publiken en trevlig upplevelse. Även drygt 35 sponsorer har raggats, utan dessa skulle inte årets UF-företag, med namnet Teaterprojektet Stjärnskott, kunna genomföras.

Modernitet möter originalitet
Årets föreställning är William Shakespeares succépjäs ”Romeo & Julia” som kommer att spelas på Forum i form av en musikal. I år har man valt att göra en fusion där gammalt möter nytt, replikerna kommer att innehålla äldre ord medan människorna och scenerna i sig kommer att ha en mer modern touch. Årets pjäs kommer att vara delvis musikal, då scenerna kommer att kombineras med vanliga repliker och musik och sång. I en av scenerna får man bland annat höra Michaela Lindbäck, som är en av skådespelerskorna som spelar Julia, framföra Taylor Swifts låt ”Love Story”, som är inspirerad av just pjäsen Romeo & Julia.
– Det var som att det kändes rätt, berättar Michaela om varför hon valde just Julia.

Duktiga och skärpta elever
Vid sin sida har eleverna lärare från högstadiet som hjälper till att få allt att gå runt och stöttar en nu när allt ska falla på plats.
– Jag tycker ärligt att dom har skött sig jättebra, berättar Tommy Berg och lägger till att årets kull är riktigt skärpta.

Drygt 90 elever har arbetat med årets teaterprojekt, och snart är det dags att skörda frukterna av det hårda arbetet. Två stycken föreställningar för allmänheten är inplanerade, både den 3:e och 4:e april klockan 19:00. Försäljningen till båda dessa två föreställningar går bra.
– Vi fyller två salonger, berättar läraren Inger Lundberg.

Men självklart dyker nervositeten upp nu inför premiären, när man börjar tänka på alla människor som kommer att lägga sina ögon på en medan man står där uppe under strålkastarljuset. Men än så länge ligger nervositeten på ett mildare plan.
– Det är lite spänt och nervöst, berättar Giorgi Chlaidze som spelar Mercutio.

Däremot för kollegan Julia Lindström, som spelar Abram, är det lugnt än så länge.
– Jag är inte så jättenervös, berättar hon.

Sedan efter tisdagens föreställning kommer eleverna att bege sig till Polar Hotell för den planerade premiärmiddagen. I år kommer eleverna att få laga mat tillsammans med restaurangprogrammets elever. Menyn består utav Kyckling a la Romeo & Julia.

Om teaterprojektet fortsätter i framtiden är svårt att säga i dagsläget. I nuläget genomgår Älvåkraskolan en läroplansändring, vilket kan resultera i att detta kan vara Teaterprojektet Stjärnskotts sista föreställning.

Se fler bilder från genrepet nedan (klicka på fotografierna så förstoras de):

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.