Ofog ledde till dagsböter

17 APR 2012
Skrivet av :

Dagsböter och 20 000 kronor i ersättning för rengöring.
Det blev straffet för de nio personer ur nätverket Ofog som trängde sig in på RFN i Vidsel den gångna sommaren i protest miot de internationella militärövningar som pågick.
De dömdes för brott mot skyddslagen och skadegörelse.

Det var den 26 till den 28 juli ifjol som medlemmar i nätverket Ofog tog sig in på robotbasen i Vidsel, för att protestera mot de pågående Nato-övningarna. Uppemot 30 personer har därefter åtalats och dömts för brott mot skyddslagen.
Rättegången ovanståedne nio personer hölls i vid Piteå tingsrätt för tre veckor sedan. De åtalade medgav intrång men hävdade nödvärn, då de sett övningarna som en krigshandling.
Samtliga nio åtalades för brott mot skyddslagen. Sex av dem åtalades även för skadegörelse sedan de målat landningsbanorna inne på området med rosa färg (vilket filmades av dem själva). Nu får de betala rengöringen.
Två av de sex ”målarna” friades dock efter nekande och tingsrätten fann inga bevis för deras medverkan i skadegörelsen.
De som tog sig in på området dömdes till 40 dagsböter. En som gjort sig skyldig till samma föresseelse tdiigare fick 60 dagsböter. De som dömdes för både brott mot skyddslagen och skadegörelse fick70 dagsböter.
En av personerna som tog sig in på området två gånger ska betala 90 dagsböter.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.