”Korsträsk var tänkt som centralort i Älvsbyn”

27 APR 2012
Skrivet av :
Företagarfrukosten var välbesökt.

Hade det inte varit för bångstyriga Pålsträskare och en viljestark patron skulle kyrkan ha byggts i Korsträsk för 200 år sedan!
Det och mycket annat, som att kommunens bokslut för 2011 redovisar ett plus på 7,4 miljoner kronor och att tre nya bostadsområden planeras i Älvsbyn, presenterades för deltagarna på fredagens välbesökta Företagarfrukost.

Helena Öhlund.

I kommunalrådet Bill Nilssons frånvaro höll kommunstyrelsens vice ordförande, Helena Öhlund, i presentationen. Hon började med att berätta om de viktigaste besluten från senaste kommunfullmäktige. Glädjande är att bosklutet för 2011 visar på 7,4 miljoner kronor i överskott.
– Oroväckande är att verksamheterna inte håller sina ekonomiska ramar. Det gäller framförallt inom socialtjänsten. Många ungdomar har bekymmer och det kostar att skicka dem på behandling, påpekade Helena Öhlund.
Tyvärr blir även fler och fler beroende av försörjningsstöd.
Öhlund kunde dock lätta på stämningen med två positiva beslut. Kommunfullmäktige röstade igenom satsningen på förskolan och nya avdelningar på Bäckskolan. Dessutom visade hon skisser på tre nya bostadsområden i Älvsbyn.

Ida Dahlqvist.

– Kul att som politiker få ägna sig åt offensiva åtgärder. Det finns en efterfrågan på nya tomter. Det var länge sedan vi planerade nya bostadsområden i Älvsbyn.
Detaljplanerna ska ut på samråd. De tre områden som berörs är Prästgärdan, Västermalm och Altuna/Övrabyn.

*****************************
Ida Dahlqvist, Salong Divine, presenterade sig själv och hennes nya butik där skönhet (i form av frisering med mera) kombineras med klädförsäljning.

******************************

Helen Markström.

Helen Markström hade lämnat Piteå för att presentera Danspoolen för älvsbyföretagarna. Hon tipsade om möjligheten att nyttja Danspoolens 15 dansare vid evenemang och marknadsföring. Bland annat finns en färdig film som visar Norrbottens vackra natur i ett konstnärligt och dansant perspektiv.

***********************************************
Trafikverket vill inte leda om personbilstrafiken genom centala Älvsbyn. Inte heller är de villiga att sätta upp belysning längs infarten från rondellen vid norra Byn.
– Däremot kan det bli ljusslingor som utsmyckning på slänten, avslöjade Randolf Eriksson, som även kämpar för bättre skyltning.
Men Trafikverkets byråkrater vill inte ha någnon ”snitsling” av vägarna i Norrbotten. Däremot kan det bli en större rastplats längs Arvidsjaursvägen i höjd med Kortsträsk eller Vistträsk.

**********************************************
Korsträsk var i ropet redan för mer än 200 år sedan. Det avslöjade Per Nilsson som håller i trådarna för församlingens 200-årsjubileum under 2013. När kyrkan skulle byggas placerades den först i Korsträsk. Men byborna i Pålsträsk protesterade mot förslaget och hade dessutom en välbärgad patron på sin sida. Han hade lovat att tillhandahålla både spik och brädor till kyrkbygget men hotade att dra sig ur om inte kyrkans placering ändrades.

Per Nilsson.

– Men det är inte bara församlingen som fyller 200 år, utan även Älvsbyn. Välkomna med idéer på aktiviteter. Tanken är att samla allt som händer i Älvsbyn under jubileumsåret, hälsade Nilsson och bjöd in till samarbete med näringsliv, föreningar och förvaltningar.

******************************************************

Ulf Karlsson.

Älvsbyns Endurance. Det är namnet på folkhögskolans satsning som ska locka elitidrottare och blivande olympier till byn.
– Vi vill skapa goda träningsmöjligheter för dem som ligger precis under landslagsnivå men som efter sin utbildning vill ge skidåkningen en chans, förklarade Ulf Karlsson, som ansvarar för idrottsverksamheten vid Älvsby Folkhögskola.
Genom att erbjuda halvtidsjobb och spetsutrustning med testapparatur hoppas Karlsson och kompani att Älvsbyn ska bli ett attraktivt alternativ för exempelvis sådana som satsar mot OS.
– Får vi bara ihop grupperna så kommer elitidrottsmän att dras till likasinnade.
Intresset för de gymnasiala utbildningarna på idrottslinjen ökar också. Kommande läsår har folkhögskolan 35 elever. Rekord!

*************************************

Peter Lundberg.

Peter Lundberg, informatör, redogjorde för varumärkessatsningen av Älvsbyn där ”Tilllsammans” är ledordet. Han visade grafiska profiler och berättade hur varumärket ska stärkas.

**************************************

Elisabeth Nordström.

Elisabeth Nordström, ordförande för Företagarna, berättade att Näringslivsgalan 2012 firas den 20 oktober på hotell Storforsen. Bussar kommer att gå från centralorten. Pris för middag och underhållning blir som förra året; 495 kronor plus moms. Den som önskar övernatta erbjuds hotellrum för 450 kronor per person i dubbelrum.

TEXT: TONY BERGLUND FOTO: STERLING NILSSON

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.