Jubileumsbank bjöd på tårta

03 APR 2012
Skrivet av :
Linda Stokke och Magnus Nilsson överraskades med kaffe och
tårta under sitt bankbesök på tisdagen.

För exakt 160 år sedan öppnade Sparbanken sitt första kontor i Norrbottens län. Rådhuset fick då vara basen för detta då Piteå på den tiden var länets residensstad. Under tisdagen hade kunder chans att, samtidigt som dom gjorde ett bankärende hos Sparbanken Nord, vara med och fira denna händelse med att äta en tårtbit och dricka en kopp kaffe eller saft.
– Det känns ovant att fika på banken. Vanligtvis brukar man ju fika på Centrum, säger Linda Stokke som var där med pojkvännen Magnus Nilsson och deras två månader gamla dotter Elin.


Det var den 3 april 1852 som Norrbottens län fick sin första sparbank. Bara efter första dagen hade folket strömmat till Piteå Rådhus för att göra en insättning. Efter stängning räknade man att hela 131 kunder hade kommit under dagen. Kunderna bestod mestadels av drängar, pigor och lärgossar som ville spara pengar om sämre tider skulle anlända. Banken hade under öppningsdagen mottagit 828 riksdaler och 8 skilling.

Första bankkontoret i Älvsbyn.

1856 valde landstinget att flytta residensstaden till Luleå, vilket ledde till att Sparbanken bytte namn till Piteå sparbank år 1876. 20 år senare öppnades Älvsby sparbank och på 1970-talet genomgick bankerna en sammanslagning tillsammans med Arvidsjaur sparbank, resultatet blev Pitedalens Sparbank.

Men 1998 genomgick banken en ny och större förändring. Ledningen hade bestämt sig för att förvärva Föreningsbanken. Jordbrukskassor från Piteå, Norrfjärden, Roknäs, Älvsbyn, Glommerstäsk, Arvidsjaur och Arjeplog slogs samman med Pitedalens Sparbank och bildade tillsammans Föreningssparbanken.

Efter en rad olika fusioner och namnbyten genom tiderna bestämdes att byta namn till det namn vi använder än i denna dag, Sparbanken Nord. Den senaste ändringen som skett var när banken bestämde sig för att expandera med kontor i Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå, vilket skedde 2009.

På 160 år har banken gått från att vara en lokal bank till en regional bank. Den startade 1852 som en fristående sparbank, helt utan aktieägare, och än i denna dag behåller Sparbanken Nord den bolagsordningen.
– Det gör oss lite unika. Att vi kan ge tillbaka någonting till samhället, säger Anette Grundström, kontorschef.
Ett 160 årsjubileum är inte vanligt, därför valde personalen att bjuda kunderna på gratis fika. Något som många tyckte var roligt. Många gav även förslag att dom borde ha jubileumsfirande fler gånger.

Se fler kuriosabilder av gamla räknemaskiner med mera nedan.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.